НОВИНИ

Версай отвори, но има ли кой да го посети?

bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 06.06.2020
Чете се за: 00:45 мин.
Европа

От днес дворецът „Версай" отново е отворен за посетители. Прочутият френски дворец е построен през 17-ти век от Краля Слънце Луи 14-ти и традиционно привлича многобройни туристи. Този път обаче не е сигурно кога те ще се завърнат, въпреки облекчените мерки, наложени заради COVID-19.

Последни приготовления преди разкошният Версай да отвори врати. Посетителите трябва да носят маски и да се движат по еднопосочни маршрути в комплекса с 2300 стаи.

Коронакризата нанесе сериозни финансови щети на двореца и останалите емблематични културни обекти на Франция. През 2019 година Версайският дворец е бил посетен от осем милиона души, а продажбите на билети представляват 75% от приходите. Четирима от пет посетители са чужденци.

Катрин Пегар, директор на двореца „Версай": 80% от нашите посетители идват от чужбина. Сега те не могат да пътуват и французите са тези, които идват и преоткриват Версай. Ние сме щастливи от този факт. Те ще преоткрият дворец, какъвто не са виждали преди, защото той ще е само за тях, почти като частно посещение.

Дворецът, който е основната кралска резиденция до Френската революция, е едно от най-посещаваните места във Франция и любима туристическа дестинация.

Франция постепенно се връща към нормалния живот, но границите ѝ остават затворени. Затова Версай очаква едва една пета от 20-те хиляди посетители в пиковите дни.

Билети ще се продават предварително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е Черешова задушница
Днес е Черешова задушница
Пентагонът изтегля военните от Вашингтон, протестите продължават
Пентагонът изтегля военните от Вашингтон, протестите продължават