НОВИНИ

Пентагонът изтегля военните от Вашингтон, протестите продължават

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:16, 06.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
САЩ

Крачка към деескалация в Съединените щати. Пентагонът е разпоредил изтегляне на войниците от американската столица, които бяха в режим на готовност да се намесят при граждански вълнения.

Според вестник „Вашингтон пост" американското военно министерство е наредило на представителите на Националната гвардия да не използват оръжие по време на протестите. Същевременно демонстрациите в страната продължават.

За 11 пореден ден протести имаше от Портланд и Лос Анджелис до Сакраменто и Финикс. Повечето преминават спокойно, за разлика от началото на седмица, когато се стигна до сериозни сблъсъци с полицията.

Има промяна и в настроението по улиците. Във Вашингтон протестиращите пееха, танцуваха и цитираха речи на Мартин Лутър Кинг. Провокирани от смъртта на невъоръжения чернокож американец Джордж Флойд при полецйски арест, вълненията прераснаха в движение за граждански права и искане за реформа в полицията и правосъдната система.

В знак на солидарност с протестиращите кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър преименува улица в близост до Белия Дом, наричайки я „Животът на черните има значение".

В писмо до президента Тръмп тя поиска изтегляне на военното присъствие. Междувременно официални представители съобщиха, че 900-те военнослужещи край Вашингтон се отправят обратно към базите си. Те бяха разположени там, за да потушат евентуални граждански вълнения. Това разпореждане на президента Тръмп и искането му представителите на Националната гвардия да носят оръжие предизвика остри критики.

Действията на Тръмп бяха порицани и от съперника му на предстоящите президентски избори Джо Байдън. Бившият вицепрезидент си осигури кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия, печелейки достатъчно делегати. Изборите за президент в Съединените щати са насрочени за 3 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Версай отвори, но има ли кой да го посети?
Версай отвори, но има ли кой да го посети?
СЗО призова да се носят маски на обществени места
СЗО призова да се носят маски на обществени места