НОВИНИ

Весела Лечева: Енергийната криза извежда на преден план устойчивите решения за спорта

весела лечева енергийната криза извежда преден план устойчивите решения спорта
bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 29.11.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева участва във втория ден на Съвета на министрите от държавите членки на ЕС, отговарящи за образованието, младежта, културата и спорта. Във фокуса на дискусията в Брюксел беше темата за кризите като възможност за бъдещото развитие на спора.

Министър Лечева представи българската позиция. Тя напомни, че в годините, в които в Европа имаше епидемия от Ковид-19, в страната бяха въведени ограничителни мерки, които доведоха до сериозни затруднения, а в някои случаи и до напълно прекратяване на провеждането на тренировъчна и състезателна дейност. Необходимо беше бързо адаптиране към новите реалности и предприемане на гъвкав подход за разрешаване на възникналите проблеми в спортния сектор.

Бежанската вълна, породена от руската агресия в Украйна, постави пред изпитание способността на държавите членки на ЕС да се справят с безпрецедентния миграционен натиск, осигурявайки навременна подкрепа за настаняване и социално приобщаване на украинските бежанци. В съответствие с Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България, страната дава подслон и храна на украински бежанци, сред които спортисти. Освен това, се полагат необходимите усилия за гарантиране на безпрепятствен тренировъчен процес на украинските спортисти-бежанци за продължаване на тяхната подготовка за участие в състезания.

Енергийната криза, задълбочена вследствие на войната в Украйна, изведе на преден план необходимостта от прилагане на устойчиви и енергоефективни решения, включително в сферата на спорта. Увеличаването на потреблението на зелена енергия и внедряването на независими енергоизточници в спортните обекти са мерки, чрез които могат да бъдат намалени експлоатационните разходи и да бъде ограничен рискът от затваряне на спортните сгради.

"На фона на войната в Украйна, на повишаващите се цени на енергоизточниците и инфлацията, които са проблем за целия ни Съюз, България ще инвестира средства от вече одобрения План за възстановяване и устойчивост за енергийна ефективност на спортните съоръжения. Успоредно с това се стремим да запазим работните места в спорта като индустрия със силно икономическо въздействие. След епидемията от Ковид-19, която повлия на целия ни континент, се видя ясно, че няма нищо по ценно от здравето на една нация. А то може да бъде постигнато не само чрез превенция и качествено здравеопазване, а най-вече чрез спорт и здравословен начин на живот, което се превръща в наша основна мисия", каза в изказването си пред Съвета министър Весела Лечева.

Преди заседанието министрите имаха работен обяд. Не него бяха обсъдени успешни практики. Весела Лечева се запозна с програмата на германското правителство, което прави мащабни инвестиции и план за енергийна ефективност, свързани със Зелена сделка. Литва пък сподели своя опит за програми, насърчаващи масовия спорт, като тази "Научи се да плуваш", която стана факт в България още през 2006 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландия - Катар 2:0
Нидерландия - Катар 2:0
Комисията "Джемкорп" започна със скандал
Комисията "Джемкорп" започна със скандал