НОВИНИ

Весела Лечева: На Олимпиадата в Париж ще има дисциплини с еднакъв брой участници жени и мъже

Председателят на Български стрелкови съюз е категорична, че жените успешно оборват стереотипите, които целят да дадат предимство на мъжете в света на спорта.

Весела Лечева
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
12:59, 12.03.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Още
Слушай новината

Председателят на Български стрелкови съюз Весела Лечева твърди, че все повече жени заслужават да заемат ръководни позиции в българския спорт.

В НСА се състоя и дискусионен форум "Жените и спортът - предизвикателства и постижения преди Олимпийските игри в Париж 2024".

"Ръководството на НСА прие нашата идея за конференцията. Във връзка с Международния ден на жената президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах поздрави жените за историческия успех, че на Олимпиадата в Париж ще има дисциплини с еднакъв брой участници жени и мъже. В последните години се направиха много усилия, но има какво да се желае. Жените не са включени като треньори и специалисти на основни позиции. Рядко срещаме жени-президенти на водещи ръководни позиции в българския спорт", заяви тя.

Бившият служебен министър на младежта и спорта е категорична, че жените успешно оборват стереотипите, които целят да дадат предимство на мъжете в света на спорта.

"Въпреки сериозните крачки, които се направиха, все още малко се инвестира по отношение на образование и обучение. Стереотипите, че спортът е създаден за мъжете се оборват всеки ден. В мъжки спортове виждаме, че постиженията на жените са по-високи, защото се компенсира качеството на силата с отдадеността на жените. В последните Олимпийски игри медалисти за България са предимно жени. Дано жените прехвърлят своята енергия и увереност на мъжете", допълни тя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли решение за избора на Сливенски митрополит?
Има ли решение за избора на Сливенски митрополит?
Светият синод реши: Касирането на епархийския избор за сливенски митрополит е окончателно
Светият синод реши: Касирането на епархийския избор за сливенски митрополит е окончателно