НОВИНИ

Вещи лица: Върховете на стрелите в дома на Бобоков са с незначителна историческа стойност

вещи лица върховете стрелите дома бобоков незначителна историческа стойност
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
14:32, 02.06.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Вещите лица от Националния исторически музей смятат, че върховете на стрелите и копията, намерени при обиска в дома на Пламен Бобоков в Русе, имат незначителна историческа и научна стойност. За тях няма данни къде са открити, не може да им се направи точна датировка и от техния вид има хиляди на територията на Евразия. Стойността им е 652 лева.

Това стана ясно на поредното заседание на делото срещу бизнесмена за притежание на 50 археологически обекта, подредени върху пано. Те бяха открити при обиск миналата година на 17 юни в дома на Пламен Бобоков в Русе. На него му беше повдигнато обвинение за притежание на нерегистрирани археологически обекти, като наказанието му може да бъде глоба до 15 000 лева и затвор до 6 години.

От разпита на свидетелите – персонал на Бобоков в дома му, стана ясно, че това пано с върхове на стрели и копия е от години в къщата. Намирало се е в кабинета му на място, където се съхранявали различни подаръци, между тях и много неотворени. Освен това семейството от 12-13 години живеело в София и рядко посещавало къщата си в крайдунавския град. Самият Бобоков на предходно заседание беше заявил, че няма спомен за тяхното съществуване.

Следващото заседание на делото е насрочено за 29 септември, когато трябва да бъде представено допълнението към историко-археологическата експертиза, която да уточни как точно са оценени отделните експонати.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24 часа без кораби в Гърция
24 часа без кораби в Гърция
Джейк Пол официално обяви битката си срещу Тайрън Уудли
Джейк Пол официално обяви битката си срещу Тайрън Уудли