НОВИНИ

Вежди Рашидов подаде оставка като депутат, напуска ГЕРБ и политиката

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
09:54, 09.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
Политика
Слушай новината

Вежди Рашидов напуска политиката - подава оставка и като народен представител, напуска и партия ГЕРБ. Това се случва, след като в понеделник направи груб коментар по отношение на жертвите на насилие, без да знае, че микрофоните по време на почивката на председателското място не са изключени.Тогава той си подаде оставката като председател на комисията по култура и като член на изпълнителния съвет на ГЕРБ.

Докато депутатите обсъждаха в извънредно заседание законодателни промени срещу насилието, изказване на Вежди Рашидов предизвика голямо обществено недоволство на фона на протестите срещу домашното насилие и в подкрепа на 18-годишното момиче от Стара Загора, обезобразено с макетно ножче.

Последва остра реакция от ГЕРБ, като парламентарната група на партията се разграничи от изказването му и поиска от него да подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Рашидов се извини за думите си с прессъобщение.

Последваха още искания на оставката му.

"Ние настояваме категорично за пълна оставка на Вежди Рашидов и всеки, който си позволи подобен език, тотално да бъде отхвърлен от обществото, докато не се възстанови.

Тази сутрин Вежди Рашидов се отказа от участие в политиката и депутатското си място.

"Във връзка със създалата се ситуация подавам оставка и като народен представител в 49-ото Народно събрание, напускам партия ГЕРБ и политиката".

Вежди Рашидов напуска политиката на 71-годишна възраст. Влиза в политиката по настояване на лидера на ГЕРБ през 2009 година. Бил е депутат, председател на комисията по култура, министър на културното министерство и председател на 48-ото народно събрание.

От "Боец" поиска и оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради назначаването на Антон Златанов за шеф на Гранична полиция.

Вижте още в прякото включване на Николай Минков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес: Отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори
От днес: Отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори
Защо гонят от село Влахи ферма с редки овце и кози?
Защо гонят от село Влахи ферма с редки овце и кози?