НОВИНИ

Вицепрезидентът: Да не стане така, че с оставката на главния прокурор ще се спре съдебната реформа

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 13.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова час по-скоро да се направи стабилно парламентарно мнозинство. Според нея ГЕРБ иска да състави кабинет с ПП-ДБ, без значение дали с първия или втория мандат. А разговорите, които водят с останалите парламентарно представени политически сили са формални, коментира още Йотова, която днес посети Кричим.

Според Илияна Йотова последните лидерски разговори са показателни за съставянето на редовен кабинет между първите и вторите. Тя посочи, че ГЕРБ не водят реални преговори с останалите партии. По думите на Йотова на тях се гледа само като на "донори на гласове" и никой не се интересува от техните управленски програми.

"Имам усещането, че т.нар. Вариант Б е не толкова подкрепата на останалите парламентарни партии, колкото може би някакъв диалог за съставяне на правителство с втория мандат, а защо не след изказването на г-н Петков от тази сутрин, и със същото предложение за министър-председател в лицето на г-жа Габриел. Истинското желание на политическа партия ГЕРБ е да направи правителство с втората политическа сила, независимо с чий мандат. Това е категоричното ми мнение. Останалите разговори изглеждат отстрани формални и изглеждат от немай къде", заяви Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че при липсата на редовен кабинет, останалите институции са блокирани и от 2 април досега живеем в безвремие. Йотова се надява, че при връчването на проучвателния мандат ГЕРБ ще имат готова формула за кабинет. Йотова коментира и исканата оставка на главния прокурор.

"Да не стане така, че с тази оставка и с нейното много бързо гласуване, да не се замете буквално случаят с т.нар. атентат, защото истината трябва да излезе наяве. Тези отговори се дължат както на нас, българските граждани, така и на нашите европейски партньори. Името на България трябва да бъде изчистено. И на второ място тази оставка да не послужи до тук да се спре със съдебната реформа", заяви Йотова.

Вицепрезидентът допълни, че решението за отстраняването на Иван Гешев вече е в ръцете на Висшия съдебен съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Славков: Не е редно Ботев Пд да привлича толкова чужденци
Ангел Славков: Не е редно Ботев Пд да привлича толкова чужденци
Бруно Дженев и Рая Маркова триумфираха с титлите на сингъл на турнир до 12 г. от Тенис Европа в Пловдив
Бруно Дженев и Рая Маркова триумфираха с титлите на сингъл на турнир до 12 г. от Тенис Европа в Пловдив