НОВИНИ

Вицепрезидентът откри учебната година в гимназията по компютърни технологии и системи в Правец

вицепрезидентът откри учебната година гимназията компютърни технологии системи правец
Снимка: Президентство на Република България
bnt avatar logo
от БНТ
13:44, 16.09.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Дългата традиция на компютърните технологии започва от Правец, от тази гимназия тръгва възходът на това образование. Тази традиция устоява на всички трудности през годините и има своето бъдеще", заяви вицепрезидентът в приветствието си към учениците, преподавателите и родителите.

Йотова определи гимназията като гарант за успешна реализация:

"Заедно с Техническия университет в София и с бизнеса сте изградили добрия модел за развитие."

"Нашето бъдеще е във вашите умове, вие сте бъдещите хора, които ще развиват не само България, но и света. Където и да изберете да градите живота си, никога не забравяйте, че сте българи и успехът си дължите на Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец", обърна се към учениците вицепрезидентът.

Йотова приветства преподавателите с думите: "Освен образованието във вашите ръце е и съдбата на тези млади хора. В технологичния век е още по-важна мисията ви да ги изградите като добри хора, да ги научите да различават доброто от злото, да ги възпитате в ценности. Колкото и да е силна една машина, колкото и могъщ да е светът на изкуственият интелект, никога няма да бъде изместен човекът."

Вицепрезидентът цитира Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Даниил, че училището е място, където освен на знания, децата се учат да уважават човека до себе си и да бъдат част от една общност.

"Нека да възпитаме децата си да бъдат част от българската общност, която има своите идеали и ценности", призова Илияна Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът подчерта българската традиция по честване на първия учебен ден.

"Няма друга държава, за която първият учебен ден да е такъв голям празник. Това е част от дългата традиция на възраждането на българската държава и българската нация. Култът към образованието в България има своите дълбоки корени", отбеляза Йотова.

снимки: Президентство на Република България

Вицепрезидентът разгледа специализираните кабинети в гимназията и музея, в който се съхраняват първите компютри "Правец". Първата световна олимпиада по програмиране се е провела в гимназията през 80-те години на миналия век.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Радулов с дебютна победа за Купа Дейвис, България изравни на ЕЛ Салвадор
Илиян Радулов с дебютна победа за Купа Дейвис, България изравни на ЕЛ Салвадор