НОВИНИ

Виртуален тур на къща "Хиндлиян" в Стария Пловдив събра над 20 000 гледания

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 11.04.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Виртуален тур на къща "Хиндлиян" в Стария Пловдив събра над 20 000 гледания. Българи и чужденци от цял свят са изгледали видеото в реално време и са опознали дистанционно една от най-интересните възрожденски къщи.

В рамките на 35 минути уредничката Мария Колева разказва за историята, архитектурата и потайностите на къща "Хиндлиян" - една от малкото съхранени в оригинал симетрични пловдивски къщи, единствената, в която има запазена в автентичен вид баня. Дребните детайли, които посетителите може да пропуснат при разходка на живо, във виртуалния тур не са подминати.

По подобие на големите европейски музеи и галерии ръководството на ОП "Старинен Пловдив" търси начини да привлече посетители, като се надява, че скоро те ще се завърнат.

Новото дигитално време за представяне на наследството е най-близкият път да провокираме хората, за да може ако сега ги каним да погледнат от дивана, скоро да дойде време да се разходят и, научавайки нещата, които ние може да споделим, аз вярвам, че те ще отворят сетивата си, изобщо за културата, за историята на България, казва Донка Налбантова, ръководител отдел "Културна политика и информационно обслужване".

От всички отзиви след видео разходката най-важен за уредниците в къща "Хиндлиян" е този от наследниците на известния арменски род.

Коментарите бяха изключително положителни... един от най-важните коментари тази сутрин, когато ми писа Степан Хиндлиян един от наследниците на този знатен род и ми благодари за разходката и затова, че опазваме тяхната фамилна къща от времето, каза Мария Колева, уредник в къща музей "Хиндлиян".

Скоро ще бъдат разработени и други виртуални обиколки на паметниците на културата на Трихълмието. Надеждата на специалистите и екскурзоводите обаче е скоро да общуват директно с посетителите.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще спечели ли Мария Бакалова БАФТА?
Ще спечели ли Мария Бакалова БАФТА?
Проф. Константинов: Отиваме към правителство с пълна подкрепа
Проф. Константинов: Отиваме към правителство с пълна подкрепа