НОВИНИ

"Не убива последната доза. Убива първата" - кампания срещу дрогата в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 11.04.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Светлинни билбордове и големи плакати с посланието "Избери живота!" се появиха по улиците на Пловдив. Акцията е на местната полиция, която апелира към тийнейджърите да не посягат към наркотиците.

Велосипед, спрял на ръба на пропаст, и мотото "Не убива последната доза, убива първата" - това предупреждение от плакатите е насочено директно към деца и младежи. Защото начините за предлагане на наркотици стават все по-нетрадиционни.

Аз съм държала в ръцете си писмо от Холандия - ярко весело зелен плик, вътре картичка "благодарим ти за подкрепата за спасяването на китовете в океана" и на гърба залепена една картинка и като я отлепиш отзад има лизергинова киселина ЛСД, разказва Веселина Божилова, председател на сдружение "Майки срещу дрогата".

Затворените училища и заведения в локдауна обаче не са довели до намаляване на разпространението на наркотици.

За миналата година са регистрирани 735 като за тази година 242, горе-долу на една трета сме от общо заявителския материал от миналата година. Това сочи, че извършителите на такива престъпления стават все по-изобретателни в стигането до децата, предлагането на въпросните наркотици, казва главен инспектор Кръстьо Булкин от "Криминална полиция" Пловдив.

Нетрадиционната кампания на пловдивската полиция наред с големите улични плакати залага и на личния контакт - в училище влизат разследващи полицаи и психолози.

Тези млади хора имат смели въпроси, които искат да зададат. Получавайки отговори от полицейски служители, които ежедневно се сблъскват с такъв проблем, може би ще бъдат по- верени защо трябва да кажат твърдо "не" на наркотичните вещества, казва Таня Костадинова, говорител на ОДМВР-Пловдив.

От неправителствения сектор настояват за законови промени, според които осъдените за леки престъпления наркозависими да могат да избират между ефективно наказание- затвор или лечение в специализирана програма.

Автор: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северното Черноморие се готви за първите туристи
Северното Черноморие се готви за първите туристи
Южноафриканският вариант на COVID може да премине през защитата на "Пфайзер"
Южноафриканският вариант на COVID може да премине през защитата на "Пфайзер"