НОВИНИ

Южноафриканският вариант на COVID може да премине през защитата на "Пфайзер"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:02, 11.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Южноафриканският вариант на коронавируса може частично да премине през защитата на ваксината на "Пфайзер-Байонтех". Изводът е направен в Израел на база реални случаи.

Докладът е изготвен от специалисти в на Университета в Тел Авив. Изследването е обхванало около 400 души, които са дали положителен тест за COVID-19, 14 или повече дни, след като са получили една или две дози от ваксината, и още толкова неваксинирани, но заразени с коронавируса.

Прави се обаче уточнение, че в Израел разпространението на южноафриканския щам е ниско, и данните не са съвсем прецизни.

Междувременно стана ясно, че Франция ще удължи периода между първата и втората доза на РНК ваксините от 4 на 6 седмици, обяви здравният министър на страната. Целта е ускоряване на имунизационния план. Според здравните власти, наложената строга карантина вече дава резултат - броят на новите случаи намалява.

Увеличава се обаче социалното недоволство - вчера протести имаше в Румъния, Дания, Австрия, Швейцария. За днес демонстрации са планирани в Германия.

Отвъд Океана - централата на Фейсбук в Менло Парк, Калифорния, се превърна във ваксинационен център. Живеещите в района се възползваха от тази възможност.

"Тези хора трябва да се върнат на работа. Децата трябва да могат да ходят на училище. Много е важно да е отървем от COVID-19, за да си върнем нормалния живот", каза Луиза Боада, изпълнителен директор на здравен център.

В САЩ ваксинират с "Модерна" и "Пфайзер-Байонтех", от които се поставят по две дози, както и еднократната ваксина на "Джонсън и Джонсън". Според последните данни, в страната са ваксинирани над 183 милиона души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Не убива последната доза. Убива първата" - кампания срещу дрогата в Пловдив
"Не убива последната доза. Убива първата" - кампания срещу дрогата в Пловдив
1352 нови случаи на коронавирус за денонощието
1352 нови случаи на коронавирус за денонощието