НОВИНИ

Вирусолог: На този етап е рано да се говори за прогнози кога вирусът ще поразява по-малко

bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 01.07.2020
7473
Чете се за: 00:42 мин.
Здраве

На този етап е рано да се говори за прогнози кога вирусът ще поразява по-малко, коментира в Сутрешния блок на БНТ доц. Любомира Николаева от Националния център по заразни и паразитни болести.

Бих била по-предпазлива в казването, че вирусът отслабва, защото вече имаме 32-ма човека, които са на апаратна вентилация и практически тази цифра расте, доскоро бяха 13-14 човека, каза вирусологът.

Безсимптомното изкарване на всяка една инфекциозна болест е много голям проблем, обществен проблем, защото това са хора, които са клинично здрави и които нямаме никакви основания без съответното доказателство, че е позитивен, да го спрем от обществения, трудов живот, подчерта доц. Николаева

По думите й за шест месеца е постигнат огромен успех в изучаването на новия вирус и "Центърът по заразни и паразитни болести е един от дейните участници, дори на световно ниво, за изучаването на новия коронавирус".

Вътреприсъщо свойство на вирусите е да се променят. Ако не се променят, те не биха оцелели, отбеляза доц. Николаева.

Вирусологът коментира и проблема с медицинския персонал, който е ангажиран в областта на инфекциозните болести и техните причинители. Тя каза, че от години има "изтичане на кадри", но "от друга страна България е толкова отворена, ние сме част от буквално глобалната наука, така че се справяме".

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строг контрол и внезапни проверки в столичните плувни басейни
Строг контрол и внезапни проверки в столичните плувни басейни
Абитуриент на 27-ми на бал в Търново, а на 28-ми - в болница с COVID-19
Абитуриент на 27-ми на бал в Търново, а на 28-ми - в болница с COVID-19