Вирусолог: На този етап е рано да се говори за прогнози кога вирусът ще поразява по-малко

от БНТ
07:50, 01.07.2020
6977
Чете се за: 00:42 мин.
Здраве

На този етап е рано да се говори за прогнози кога вирусът ще поразява по-малко, коментира в Сутрешния блок на БНТ доц. Любомира Николаева от Националния център по заразни и паразитни болести.

Бих била по-предпазлива в казването, че вирусът отслабва, защото вече имаме 32-ма човека, които са на апаратна вентилация и практически тази цифра расте, доскоро бяха 13-14 човека, каза вирусологът.

Безсимптомното изкарване на всяка една инфекциозна болест е много голям проблем, обществен проблем, защото това са хора, които са клинично здрави и които нямаме никакви основания без съответното доказателство, че е позитивен, да го спрем от обществения, трудов живот, подчерта доц. Николаева

По думите й за шест месеца е постигнат огромен успех в изучаването на новия вирус и "Центърът по заразни и паразитни болести е един от дейните участници, дори на световно ниво, за изучаването на новия коронавирус".

Вътреприсъщо свойство на вирусите е да се променят. Ако не се променят, те не биха оцелели, отбеляза доц. Николаева.

Вирусологът коментира и проблема с медицинския персонал, който е ангажиран в областта на инфекциозните болести и техните причинители. Тя каза, че от години има "изтичане на кадри", но "от друга страна България е толкова отворена, ние сме част от буквално глобалната наука, така че се справяме".

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Строг контрол и внезапни проверки в столичните плувни басейни
Строг контрол и внезапни проверки в столичните плувни басейни
Абитуриент на 27-ми на бал в Търново, а на 28-ми - в болница с COVID-19
Абитуриент на 27-ми на бал в Търново, а на 28-ми - в болница с COVID-19