НОВИНИ

Вишните в Токио цъфнаха по-рано тази година

вишните токио цъфнаха рано година
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:20, 15.03.2023
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Сезонът на цъфтежа на вишневите дървета в Токио започна с десет дни по-рано от обичайното. Първите цветове се появяват рекордно рано в последните няколко години и това е свързано с глобалното затопляне.

Съзерцаването на цъфналите вишневи дръвчета, известно като ханами, е любима част от японския социален календар. Семейства и приятели се събират на пикници под живописните розови цветове.

Цъфтежът на вишните е събитие, което се следи отблизо в цялата страна. Японските медии се състезават с най-точни прогнози за началото и отразяват събитието всяка година с ентусиазъм.

Деликатните бели и розови цветове се появиха много рано в Токио през 2020 г. и 2021 г., обявиха от Японската метеорологична агенция. Миналата година обаче първите цветове се появиха шест дни по-късно.

Имахме много горещи дни през март досега, каза служител на метеорологичната служба в опит да обясни преждевременното развитие на вишните.

Снимки: БГНЕС/Архив

Празненствата за ханами бяха частично отменени между 2020 г. и 2022 г. заради пандемията от COVID-19. Тогава японските власти препоръчаха да не се провеждат празнични събирания през този период, дори и на открито.

Така 2023 г. ще бъде първата, в която японците ще могат да отбележат цъфтежа на вишните без ограничения от 2019 г. насам. Това ще бъде и първата от четири години, в която на събитието ще имат възможност да присъстват и чуждестранни туристи, за които Япония беше затворена между 2020 г. и 2022 г. заради пандемията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха украинец на АМ "Тракия", превозвал 14 мигранти от Сирия
Задържаха украинец на АМ "Тракия", превозвал 14 мигранти от Сирия
Двама души загинаха след като лек автомобил не спря на знак "Стоп" край Шумен
Двама души загинаха след като лек автомобил не спря на знак "Стоп" край Шумен