НОВИНИ

Високо напрежение: Спорове и скандали в Общинския съвет на Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 19.12.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Отново напрежение в пловдивския Общински съвет. Протестиращите поискаха оставката на кмета Здравко Димитров, а заседанието беше прекратено за час още в началото. Всички спорни предложения бяха отхвърлени от съветниците освен едно – за акциите на Пловдивския панаир.

Кметът Здравко Димитров не присъстваше на заседанието, защото е в болнични. Протестиращите искаха да му потърсят обяснения за пробива на Водната палата, чието строителство спря след протести, както и за отдаването под наем на други терени.

"Това е системно отнемане на части от Пловдив и раздаването на безценица на така наречените частни инвеститори. Ако това се случи в София, повярвайте ми кмета ще го изнесат с бюрото му", заяви Николай Стойнов, който протестира.

Заседанието беше прекъснато за час, заради протестиращите в залата.

Съветниците спряха всички решения, срещу които се обявиха протестиращите, но изненадващо подкрепиха предложението за Пловдивския панаир. Бизнесменът Георги Гергов е предложил на община Пловдив два процента от акциите и шест декара от Панаира, ако администрацията одобри апорта на акциите на община Варна в съвместното дружество "Пълдин Туринвест“.

Спряха вписването на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир

Общинарите решиха на предстоящото общо събрание да се гласува "за" увеличаване на капитала.

Тони Стойчева – протестиращ: "Те ще останат в историята като сложилите точка на панаира в Пловдив".

Предложението скара и общинските съветници.

Николай Радев – общински съветник от "Автентична лява БСП": "Акциите на община Пловдив при условие, че се изпълни писмото, което беше изпратено от Гергов, ще бъдат запазени на 25% вътре в "Пълдин Туринвест". Така две общини имат право на блокираща квота в Общото събрание на "Пълдин Туринвест".

Георги Величков – независим общински съветник: "От Пловдивски панаир можем да го прекръстим на "Герговски" панаир".

На предишното заседание в края на ноември местният парламент задължи представителя на общината в Общото събрание на "Пълдин Туринвест" да гласува против апорта, но акциите бяха приети, въпреки неговата воля. Решението стигна до съд и Гергов насрочи ново събрание на акционерите за 9 януари.

Репортер: Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Явор Иванов
Почина Явор Иванов
Редица футболни легенди изпратиха Синиша Михайлович
Редица футболни легенди изпратиха Синиша Михайлович