НОВИНИ

За и против еврото: Какви са съображенията на българите към валутата?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:57, 19.12.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на финансите е готово със специален закон за еврото, който ще бъде внесен в Народното събрание до март.

Проучване на "Алфа рисърч", поръчано от ведомството обаче показва, че едва една трета от хората одобряват приемането на еврото, против са над 50%, а без мнение са останалите близо 17 на сто.

За разлика от хората, бизнесът в голямата си част одобрява влизането на България в еврозоната. Основната причина за притесненията на хората е липсата на достатъчно информация, показва изследването поръчано от финансовото министерство.

Всеки втори у нас е настроен негативно към еврото, бизнесът - на друго мнение

Масово българите не знаят по какъв курс ще се обменя валутата и коя институция ще следи да няма измами. Според Министерството на финансите ще се запази досегашният курс, а основен орган ще бъде Комисията за защита на потребителите. От финансовото ведомство са изчислили още, че приемането на еврото ще струва за България по 1 евро средно на човек или около 12 млн. лева общо.

Едва 10% от хората у нас казват, че са много добре информирани за еврото. Над половината от българите не са информирани. Това показва проучването на "Алфа рисърч", което е направено сред 1200 души и 500 фирми.

"Първа задача от комуникационната стратегия беше да се проведе едно национално представително проучване сред хората и бизнеса за обществените нагласи за въвеждането на еврото в България, за да видим коя е отправната точка, за да знаем какви са страховете, кои са притесненията на хората, на бизнеса", обясни служебният министър на финансите Росица Велкова.

В очакване на еврото: За страховете и надеждите в Хърватия

Социолозите са попитали хората какви негативи и позитиви виждат. Голяма част смятат, че с приемане на еврото ще се вдигнат цените, ще се увеличи инфлацията и ще се повиши риска от измами.

"Притесненията ми са, че цените ще се вдигнат. Определено няма да се спази тази равностойност на евро спрямо лев, която е сега", казва Емилия Мицова.

"Нашите притеснения, освен че ще се вдигнат цените, други не могат да бъдат. Разбирам, че фирмите искат да търгуват свободно и ще бъде по-добре за износа, а пък за такива като нас – може би това", смята Мария Недева.

Обратно - позитивите са удобство при пътуване в чужбина, по голяма сигурност в банковата система и улеснение при търговията.

"Хората, които нито са ползвали досега евро, нито смятат, че ще се адаптират лесно, са съсредоточени най-вече в малките селища, възрастни хора с ниско образование в малките селища", казва социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

Основният съвет към Министерството на финансите е да се работи повече на местно ниво с кметовете, за да може хората от една страна да разберат какво е влизане в еврозоната и от друга - да не станат жертва на измамници.

За разлика от хората, бизнесът е по-оптимистично настроен към еврото. Над 60% от фирмите одобряват приемането ни в еврозоната, но също така имат своите притеснения.

"Специално фирмите от областта на търговията казват "аз ще действам както трябва", но конкуренцията може да се окаже злонамерена и това да ги постави в риск", коментира Боряна Димитрова.

Въпреки негативното отношение като цяло обаче, всеки десети у нас пести в евро, показва проучването. Почти половината от хората пък са използвали през последната година европейската валута.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Редица футболни легенди изпратиха Синиша Михайлович
Редица футболни легенди изпратиха Синиша Михайлович
"Българската Коледа" осигурява липсващо лекарство за четвъртокласничката Теодора
"Българската Коледа" осигурява липсващо лекарство за четвъртокласничката Теодора