Витоша ски е готова веднага да подмени Княжевския лифт

от БНТ
15:06, 08.01.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От дружеството искат среща с главния архитект, за да обсъдят нови стълбове на стари фундаменти

"Витоша ски" АД се присъединява към становищата на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и на ръководителите на ресорните ведомства за това, че съоръженията на Витоша, трябва да се сменят с нови и модерни. Големият въпрос е, че модернизацията трябва да бъде съобразена с всички нормативни актове и закони, съобщиха от дружеството.

От вчерашните изявления обаче ние не разбрахме какво се е променило през последните няколко седмици, което радикално е сменило правните схващания на ресорните институции, които многократно публично са твърдели, че не може да има нови стъпки в старите трасета, именно поради рестрикцията на плана за управление на Природен парк Витоша.

Освен това са налице множество решения на междуведомствени работни групи, организирани както от Министерството на туризма, така и от Министерството на младежта и спорта. Без каквато и да е позитивна правна промяна в един момент, тълкуването радикално се променя. Ще изчакаме официалните становища и писмените мотиви относно законността за възможната подмяна на съоръженията.

Когато пристъпим към смяната на съоръженията, ние държим те да са произведени и монтирани от световните лидери на пазара – „Допелмайер" или „Лайтнер". Именно те категорично отхвърлиха варианта, при който могат да се използват старите фундаменти.

Във връзка с изказванията на главния архитект на София г-н Здравко Здравков, че е възможно върху старите фундаменти, да се монтират нови стълбове, ние сме готови да направим незабавно среща на него с водещите инженери и конструктори в производството на лифтове. На нея трябва да стане ясно дали е възможно или не подобна идея.

От 11 месеца чакаме да ни възложат изработването на специализирания подробен устройствен план, за да можем да го процедираме пред Министъра на земеделието, храните и горите и пред РИОСВ – София. Не искаме на нас да се преписва чуждо бездействие. Когато всички имаме желание и вървим в една посока, цялата процедура за приемането на специализирания устройствен план може да се случи в рамките на 3 месеца и да бъдат поръчани съоръженията.

Фандъкова: Не е необходима промяна в плана за управление на Витоша за подновяването на Княжевския лифт

Ние сме готови незабавно след получаването на всички разрешения, да пристъпим към подмяна на лифтовете, но единствено и само в рамките на закона.

„Витоша ски" е собственост на италианеца Ерик Гумерер, който е изпълнителен директор на световния лидер в производството на оръдия за изкуствен сняг „ТехноАлпин" (TechnoAlpin). Бизнесът с изкуствен или програмиран сняг, както е техническото му наименование, надхвърля 300 млн. евро. Само „ТехноАлпин" печели над 100 млн. евро годишно от снежното си производство.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шокиращо! Звезда на Лудогорец може никога да не се възстанови от контузията си
Шокиращо! Звезда на Лудогорец може никога да не се възстанови от контузията си
Огромна дупка "погълна" автомобили на паркинг в Неапол
Огромна дупка "погълна" автомобили на паркинг в Неапол