НОВИНИ

Владислав Панев: Преговорите с РСМ ще започнат, след като променят конституцията си

bnt avatar logo
от БНТ
22:15, 24.06.2022
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Решението за Северна Македония е актив за България, защото то ефективно защитава правата на българите в там, тъй като преговорите за присъединяване към ЕС ще започнат едва, след като тя промени конституцията си и впише българите като държавотворен народ. Това каза в студиото на “Панорама” Владислав Панев - съпредседател на "Демократична България" и председател на “Зелено движение”.

“Друго много важно нещо - ние от “Демократична България” искаме Северна Македония да стане член на ЕС. Само тогава границите ще паднат, ще търгуваме, ще пътуваме, да учим, да инвестираме свободно от двете страни на границата. Това би трябвало да бъде един голям приоритет за България”, отбеляза той.

По думите му преговорите на Северна Македония за присъединяване към ЕС ще продължат дълго, но това е времето, когато страната може да осъществи редица реформи, сред които и спазването на човешките права.

“Обществото и правителството в Северна Македония трябва да признава правата на всеки македонски гражданин и на всеки български гражданин, който живее там, така че да се повишава доверието между двете страни”, подчерта Панев.

Какво още каза той вижте във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България изпусна два мачбола и отстъпи на Австралия в петгеймова битка в "Арена Армеец"
България изпусна два мачбола и отстъпи на Австралия в петгеймова битка в "Арена Армеец"
Баутиста Агут и Циципас ще спорят за титлата в Майорка
Баутиста Агут и Циципас ще спорят за титлата в Майорка