НОВИНИ

БНТ е домакин на Постоянната конференция на аудио-визуалните оператори от средиземноморския регион

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:57, 24.06.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Общество
Слушай новината

БНТ е домакин на Постоянната конференция на аудио-визуалните оператори от средиземноморския регион COPEAM. Темата тази година е "Медиите и глобалната нестабилност: как допринасят за мира?“. Членове на организацията са обществени радио и телевизионни оператори, професионални и културни организации от 26 държави от Европа, Северна Африка и Близкия Изток.

С развитието на технологиите в последните години аудиторията е вече едновременно и зрител, но и автор на съдържание.

"Вече сме все по-дигитални. Социалните мрежи трябва да разчитат на лайкове и кликове, за да развиват бизнес икономиката си. Това създава така нареченият емоционален допинг в информацията. И мисля, че ролята на обществените медии е да представят безпристрастно и точно информацията на зрителите си, за да могат да видят различните гледни точки върху важните проблеми, срещу които се изправяме в наши дни", каза Клаудио Капон, генерален секретар на COPEAM.

Участници в конференцията смятат, че обществените медии могат да разрешават конфликти още преди достигането на връхна точка и трябва да имат принос към установяването на мир с вярна и точна информация, подкрепена от анализи.

"Ние сме обект на нещо наречено "дийп фейк нюз", фалшиви новини и социални медии, които разпространяват тези неверни послания. Опитват се да добавят насилие в обществото, омраза в нациите, като използват утвърдените ценности във всяко общество, така че да объркат хората", каза проф. Хюсеин Амин, директор на Центъра за телевизия и дигитална журналистика към Американския университет в Кайро.

И именно обществените медии могат да бъдат носители на промяната - във време на предизвикателства не само пред медийния сектор, но и пред обществото като цяло.

"Времената след COVID-19, това, което сега виждаме и се случва ежедневно в Украйна налагат нови реалности и медиите имат водеща роля в това хората да получават правилна и точна информация, но и да не бъдат разделяни от дезинформация и от поляризиране на мненията и т.н.", каза Антон Андонов, член на УС на БНТ.

А подобни конференции и обмяната на опит несъмнено ще бъде от полза, смятат участниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ЦСКА се надяват утре да имат повече яснота окола сагата с Жорди Кайседо
От ЦСКА се надяват утре да имат повече яснота окола сагата с Жорди Кайседо
Хърватия влиза в еврозоната на 1 януари 2023 г.
Хърватия влиза в еврозоната на 1 януари 2023 г.