НОВИНИ

Станислав Балабанов: Постъпихме правилно, като изразихме личния си вот на недоверие към тази коалиция

bnt avatar logo
от БНТ
21:47, 24.06.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

"Видяхме, че сме постъпили правилно преди две седмици, когато ИТН изрази личния си вот на недоверие към тази уродлива форма на коалиция". Това заяви Станислав Балабанов от ИТН в студиото на "Панорама".

По думите му вдигането на ветото срещу Северна Македония е противоконституционно, а проблемът е свързан с лъжа, която ИТН изобличили преди още 3 месеца - по думите му - за двойствената външна политика на премиера.

"България имаше българска позиция, изразена още в 44-ия парламент с декларация, позиция, потвърдена през януари на консултативния съвет при президента. Всички колеги, с които сме гости в студиото, през януари гордо застанаха до президента и потвърдиха българката позиция. Тя беше свързана с определени изисквания които Македония трябваше да изпълни преди вдигането на ветото".

Президентът Еманюел Макрон сам е признал, че се е опитвал да налага натиск върху България, заяви Балабанов.

"Френското предложение ни казва: хубаво е да е разберем, че ще стартираме преговори, а пък някъде там после може би ще ни гарантират правата на българите".

Макрон благодари на България за решението за Северна Македония

Балабанов отрече министър Теодора Генчовска да е казвала, че това е най-доброто предложение за България:

"Вчера имаше комисия по външна политика в парламента, в която министър Генчовска в името на дипломацията каза: да, водили са се добри разговори, но френското предложение доста се различава от българската позиция"

Той се обърна към Даниел Митов и Андрей Гюров и им честити "новосъздадената евроатлантическа коалиция".

"Днес тази коалиция в името на това да не се защити българския национален интерес и да направи жест към президента Макрон, който трябва да отчете някакъв дипломатически успех във Франция, се събраха и гласуваха. По-страшното е, е днес Делян Пеевски дойде и натисна бутона заедно с г-н Гюров, който с пламенни речи на площада казваше, че мафията иска да си върне държавата. Как се чувствате г-н Гюров", обърна се той към колегата си от ПП.

- Аз се чувствам много добре, когато защитавам национален интерес. Не мога да спра г-н Пеевски да натиска копчето, но това, което казахте беше, че един човек решил да вдигне ветото, след като вашият външен министър каза, че това е най-доброто, което България някога ще получи - отговори Гюров.

Андрей Гюров: Ще направим всичко възможно да не се стигне до избори, но компромиси няма да правим

Даниел Митов: Падането на правителството е резултат от обществен натиск

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баутиста Агут и Циципас ще спорят за титлата в Майорка
Баутиста Агут и Циципас ще спорят за титлата в Майорка
Китай спечели четвърта световна титла в артистичното плуване
Китай спечели четвърта световна титла в артистичното плуване