НОВИНИ

Даниел Митов: Падането на правителството е резултат от обществен натиск

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 24.06.2022
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

"Спазихме националния интерес и гонихме точно такъв тип изход, какъвто видяхме днес". Така Даниел Митов от ГЕРБ-СДС коментира в "Панорама" падането на ветото срещу Северна Македония.

По думите му договорът от 2017 г. не се е спазвал и държавата е трябвало да търси гаранции за своите интереси през европейски механизми.

"Години наред българската дипломация търсеше начин да вкара въпросите, важни за български национален интерес в преговорната рамка, в заключенията на Съвета и да има референция в рамката към двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани. Бойко Борисов и ГЕРБ разпознахме този момент като момента, в който трябва да заемем отговорно и категорично отношение, без значение дали сме опозиция".

В същия момент управляващите са се скрили, смята Даниел Митов.

"Кирил Петков хвърли едно решение на МС, което е на практика отказ от правомощия. С подобен тип незаконни решения той реши да си измие ръцете, да отиде в Брюксел и да каже: "едни лоши хора ме свалиха", защото той работи с халюцинации и фантазии".

По думите му "Продължаваме промяната" не е свършила нищо друго, освен да гласува текста на коалиционния си партньор.

"Не сме критикували Кирил Петков да вземе инициативата - тя е негова по Конституция. Нашата критика беше заради това, че Кирил Петков в продължение на месеци правеше паралелна външна политика. Занимаваше се с това да изолира Външно министерство и да обещава на Вашингтон, Скопие и Брюксел дадени неща, които в крайна сметка нямаше намерение да направи."

На това твърдение отговори Андрей Гюров от ПП, който също е гост в студиото.

"Интересно е как някакви неща се хвърлят в публичното пространство. Г-н Митов сам каза - от 2017 г. работят по този въпрос и не са успели да постигнат напредък. Сега за 6 месеца ние постигаме най-добрата сделка, която България не си е и представяла - потвърдиха го и министър Генчовска и ГЕРБ".

Андрей Гюров: Ще направим всичко възможно да не се стигне до избори, но компромиси няма да правим

Не виждате протестите в Скопие - контрира Митов. Според депутата от ГЕРБ западната ни съседка е започнала да разчита на външен натиск върху България, за да постигне исканията си.

Даниел Митов заяви, че вотът на недоверие срещу правителството е минал поради две причини.

"Първо поради прословутата арогантност. Преди малко чухме - не сме готови на компромиси. Този тип говорене е характерен за хора, които живеят във фантазен свят. Втора причина са цените на електричеството, на храните, торове, горивата - това хората го виждат отвън. Падането на правителството е резултат от обществен натиск".

Опозицията свали кабинета "Петков" от власт

Още от самото начало лъжата се превърна в принцип на това правителство, коментира Митов и посочи за пример интервюто на Кирил Петков пред "Гардиън".

"Оказа се, че той чистосърдечно си е признал, че продаваме оръжия на Украйна през Полша, което го знаехме всички. Но защо трябваше да се лъготи? Защо трябваше не приемат предложението за военна помощ за Украйна", попита Митов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай спечели четвърта световна титла в артистичното плуване
Китай спечели четвърта световна титла в артистичното плуване
Иван Иванов: Не мога да оставя състезателите си на произвола, след като постигнахме толкова много
Иван Иванов: Не мога да оставя състезателите си на произвола, след като постигнахме толкова много