Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ВМЗ-Сопот излезе с позиция след изявленията на министъра на икономиката

от БНТ
15:58, 09.08.2022
Чете се за: 06:05 мин.
Бизнес
вмз сопот настояват спешна среща нинова
Слушай новината

ВМЗ-Сопот излезе с позиция по повод изявленията на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в "Денят започва" по БНТ, че "икономическото състояние на "ВМЗ" ЕАД е влошено и загубите на дружеството за последните два месеца са над 100 млн. лева".

Ръководството на "ВМЗ" ЕАД, което пое управлението на дружеството в началото на юни, отчита печалба пред Държавната консолидационна компания за полугодието в размер на 48 млн. лв., заявяват от дружеството.

Според ВМЗ за първото тримесечие на същата година, във времето, в което председател на Съвета на директорите на предприятието е сегашният служебен министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, дружеството е приключило със загуба в размер на над 1,6 млн. лв.

За месеците юни и юли ръководството е изплатило наследени стари задължения в размер на повече от 35 милиона лева. Освен тях са изплатени и дивиденти към ДКК в размер на близо един милион лева, допълват от ВМЗ-Сопот.

Ето и цялата позиция на дружеството:

Ръководството на "ВМЗ" ЕАД завари завода в лошо състояние с редица неизплатени задължения и договори, сключени без покритие. Предприеха се спешни мерки за осигуряването на планови доставки и стабилизиране на производствения процес. В резултат на тези мерки само два месеца по-късно се наблюдава повишаване на производителността на труда. Ръководството на "ВМЗ" ЕАД предприе поредица от мерки, в резултат на които в завода заработи сериозен социален пакет за подпомагане на работниците и подобряване условията на труд. Още при встъпването си в длъжност в началото на юни новият директор Иван Иванов предприе действия по посока на социалния пакет, които представи пред синдикатите.

- столовата заработи отново и вече се дотира, за да бъдат подпомогнати работниците и служителите и да имат топла храна на достъпни цени. Работниците заплащат единствено стойността на продуктите, а всички останали разходи като ток, вода и други консумативи, както и поддръжката на базата и заплатите на работещите в стола, се поемат от ВМЗ;

- 90 диспенсъри за вода са разположени в цеховете на завода;

- увеличиха се заплатите с 200 лв., а ваучерите от 80 на 200 лв. всеки месец;

- в завода се предприеха стъпки за подобряване качеството на кафето в кафемашините, които до този момент на практика бяха неизползваеми заради лошото качество;

- започна се работа по изграждането на места за отдих;

- възстановено беше получаването на кисело мляко за работещите в цехове с вредни вещества, което е било преустановено преди 22 години. В момента над 1200 работници получават мляко;

- започна и ремонт на вентилационните системи. Паралелно с това изпълнителният директор Иван Иванов се разпореди спешно да бъдат закупени климатици за цеховете, в които има топлинна обработка на металите и температурите стават много високи;

- организира се закупуването на два контейнера с шкафчета и обособяването на помещения, в които работниците да могат да се преобличат;

- изпълнителният директор Иван Иванов организира и изплащането на еднократна помощ за почивки през летните месеци;

- спешно се закупи и оборудва линейка. Оказа се, че заводът до този момент е имал само една линейка, която не е оборудвана за осъществяване на първа помощ. Заедно с това са организирани 4 медицински пункта с необходимото оборудване.

Относно направеното от служебния министър Никола Стоянов изявление за изпуснат момент за модернизация и привличани на нови технологии ръководството на "ВМЗ" ЕАД заявява: "Не е възможно закупуването на нови машини и усвояване на нови технологии при условие, че заварихме течащи покриви на цеховете, без остъкление и изключително лоши условия на труд. При валежи и снеготопене има цехове, които се наводняват и върху машините и на готовата продукция се нанасят вреди. Поради тази причина ръководството предприе като първа стъпка да подобри сградния фонд и условията на труд. За целта беше приета, след широко обсъждане, Програма за строително-монтажни работи".

Ръководството на "ВМЗ" ЕАД изразява остро несъгласие с направените от служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов груби манипулации и внушения относно състоянието на Вазовските машиностроителни заводи.

"Той е или заблуден и манипулира с непроверени факти, или преследва користни реваншистки цели. И в двата случая неговите изказвания влияят негативно върху имиджа на най-голямото държавно предприятие в България. Ръководството на ВМЗ ясно заявява своята позиция, че към момента предприятието е стабилно, с ритмично изпълнение на производствения процес и сключените договори, допълват още от ВМЗ-Сопот.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Юлия Стаматова започна с победа на турнир в Полша
Юлия Стаматова започна с победа на турнир в Полша
В Министерството на икономиката и индустрията е получен сигнал за масови уволнения в КЗП
В Министерството на икономиката и индустрията е получен сигнал за масови уволнения в КЗП