НОВИНИ

Водачът в основната схема на турнира по тенис в Доха Андрей Рубльов отпадна на четвъртфинал

Руснакът допусна поражение от Якуб Меншик

Андрей Рубльов
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:42, 22.02.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Водачът в основната схема на турнира по тенис за мъже в Доха (Катар) – руснакът Андрей Рубльов изненадващо отпадна още на четвъртфинал. Той беше победен от чеха Якуб Меншик с 4:6, 6:7 (6:8).

26-годишният Рубльов е на 5-о място в ранглистата на АТР, а до момента е спечелил 15 турнира в кариерата си. На турнирите от Големия шлем обаче не е минавал над четвъртфинал. Победителят Меншик е на 18 години и се намира на 116-о място в ранглистата. Турнирът в Доха е в категорията ATP 250, мачовете се играят на твърда настилка и наградният фонд е около 1,4 милиона долара. Миналата година победата беше също за руснак – Даниил Медведев, който се отказа от участие през актуалното издание.

С днешната си победа Меншик стана най-младият тенисист, който побеждава играч от топ 5 след Карлос Алкарас през 2021-а година на Откритото първенство на САЩ. В предишния етап той отстрани Анди Мъри (Великобритания) в най-дългата среща в историята на турнира – три часа и 23 минути.

Днес срещу далеч по-опитния руснак той се защитаваше агресивно и енергично и в критичните моменти се измъкна със завидна рутина. При шест открили се възможности за пробив той не позволи на Рубльов да реализира нито една.

На полуфинала Меншик ще се срещне Гаел Монфис, който участва в турнира с уайлд-карт. Монфис се наложи над сънародника си Юго Юмбер – номер 3 в схемата, с 6:2, 6:4.

Още един руснак отива на полуфинал и това е Карен Хачанов, който е №2 в схемата на турнира и вече е фаворит за крайния успех. Хачанов трябваше да играе само три гейма и да поведе с 3:0 срещу финландеца Емил Русуувуори (Финландия). Скандинавският тенисист почувства болка в крака и след консултация с лекарите и с щаба си, предпочете да напусне корта. Негов съперник ще бъде австралийският представител Алексей Попирин, който се наложи над Александър Бублик (Казахстан) с 6:4, 6:4.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветана Манева на 80 години: Специален спектакъл за юбилея на голямата актриса
Цветана Манева на 80 години: Специален спектакъл за юбилея на голямата актриса
Автомати за лекарства в малките населени места - възможно ли е да се осъществи?
Автомати за лекарства в малките населени места - възможно ли е да се осъществи?