НОВИНИ

Военният министър: Докладът за разбилия се МиГ-29 ще бъде в две части

военният министър докладът разблия миг две части
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:52, 27.06.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

До две седмици ще приключи работата на разследващите от Военна полиция по инцидента, при който загина майор Валентин Терзиев. Това съобщи пред БНР министърът на отбраната Георги Панайотов

Официалният доклад ще бъде в две части – класифицирана и некласифицирана. Веднага ще го оповестя, увери министър Панайотов.

На въпрос има ли някой интерес истината по случая да бъде потулена, военният министър подчерта: "Естествено, че няма такъв интерес".

Според Панайотов има максимална прозрачност в хода на проверките и по всеки детайл.

Да спрат спекулациите и заблуждаващите мнения "на десетките т.нар. експерти", апелира отново министърът на отбраната. По думите му това още повече задълбочава негативните настроения и пречи на разследването.

Съпругата на загиналия пилот с въпроси към министъра на отбраната

След срещите си с пилотите и техническия състав в база "Граф Игнатиево", където работеше загиналият при инцидента край Шабла пилот майор Валентин Терзиев, Панайотов сподели, че те са принудени да преодоляват насаждания страх за бъдещето на авиацията.

Не са технически неизправни самолетите, увери военният министър.

В сила е рамков договор с производителите на МиГ, които могат да предложат най-качествената и професионална поддръжка на тези машини.

Деформации в черната кутия от падналия МиГ-29. Още не е ясен производителят

Предстои сключването на ново споразумение за поддръжка, обясни Панайотов.

„Ако не се беше случило това нещастие с майор Валентин Терзиев, той лично щеше да има нальот някъде около 60 - 70, може би дори 80 часа само през тази година. Графиката на летателните часове тръгна нагоре, защото се поддържа техниката“, така Георги Панайотов отговори на някои от критиките за малко часове във въздуха на професионалните летци.

Търсенето на опции за интегрираната поддръжка на МиГ-29 ще бъде разгледано скоро на Съвет по отбрана, съобщи още Панайотов. Направил съм необходимите първи крачки. Няма да имам време да ги извървя, допълни министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов порой в Горна и Долна Оряховица, десетки къщи са наводнени
Нов порой в Горна и Долна Оряховица, десетки къщи са наводнени
Мълния изпепели ферма с животни край Разлог
Мълния изпепели ферма с животни край Разлог