НОВИНИ

Министърът на отбраната: Скъсан лентов кабел пречи да бъде свалена информацията от черната кутия

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 25.06.2021
5001
Чете се за: 02:15 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Все още не са свалени данните от черната кутия на рaзбилия се преди 2 седмици край Шабла МиГ-29. Скъсан лентов кабел, който трябва да бъде поръчан от Украйна, пречи това да стане. Това обясни в "Денят започва" министърът на отбраната Георги Панайотов.

По думите му, ако техническият проблем не бъде отстранен преди да се обработят данните в кутията, те може да бъдат повредени. Според него този проблем може да се разреши до 2-3 дни.

"Възникна един непредвиден технически проблем, скъсан е лентов кабел и предстои да бъде предоставен нов, не можем със собствени средства да се опитваме да го поправяме, тъй като това ще ни изправи пред риска да загубим данните от черната кутия", каза служебният министър на отбраната.

Черната кутия на този МиГ-29 е произведена в Украйна и ще се търси лентов кабел от производителя.

"Опасяваме се и че има части от лентов кабел, които са разхерметизирани и са с възможни промени", каза Панайотов.

Министърът на отбраната каза, че вече е сигурно, че мишената е спусната от 7000 м височина и това е съгласно заложените параметри.

"Движела се е с 480 км/ч в момента на спускането. В началото мишената се е движила с нормална вертикална скорост, която обаче рязко се е увеличила и това е установено от наблюдателен пункт. Допустимата скорост за падане на мишената е 500 км/ч", каза Панайотов.

По думите му е възникнал някакъв проблем, защото след това мишената е започнала да се спуска по-бързо. Губят се последните 13 секунди от действията на майор Терзиев.

Служебният министър на отбраната каза, че дори да не бъде разчетена информацията от черната кутия, ще стане ясна причината, довела до трагичния инцидент.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на туризма: До седмица очакваме да бъдат отворени и други гранични пунктове с Гърция
Министърът на туризма: До седмица очакваме да бъдат отворени и други гранични пунктове с Гърция
Ягодова Суперлуна над Истанбул
Ягодова Суперлуна над Истанбул