НОВИНИ

Четирима загинали и 60 ранени след торнадо в Чехия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:23, 25.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Торнадо помете Югоизточна Чехия - четирима души са загинали, а поне 60 са ранени. Първите коментари са, че най-засегнатите райони приличат на военна зона. Мобилизирани са всички институции, включително и чешката армия. Разчистването на отломките и огледите на щетите вече са започнали. Към момента няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от Външното министерство.

Посолството ни в Прага до момента не е получавало сигнали от бедстващи български граждани или официални данни от чешките власти, за пострадали от природното бедствие наши сънародници.

Местни жители са уловили огромната фуния, която поглъща всичко по пътя си. Явлението е нетипично за тази част на света и е било много мощно. Според чешки медии, на вятъра била между 267 и 322 км/ч, което я прави най-силната в историята на страната.

Това е първото торнадо в Европа от 2018 година, посочва "Ройтерс". Седем населен места в югоизточните райони на Чехия са буквално изравнени със земята. Щетите са огромни изкоренени дървета, отнесени покриви и коли, изпочупени стъкла.

Няма данни за пострадали българи след торнадото в Чехия

"Беше много бързо. В късния следобед се заоблачи, започна да гърми. Всичко стана за момент - огромна тъмна фуния, като торнадо, във въздуха вече имаше ламарини, и след това ни връхлетя", каза жителят на Хрушки Йозеф Летал.

"Хрушки беше ударен от бурята и половината село - от църквата до централната улица, на практика е изравнено със земята", каза заместник-кметът на Хрушки Марек Бабиш.

Придвижването в пострадалия район е затруднено заради разрушената пътна настилка. В цялата област е обявено извънредно положение. Според вътрешния министър Ян Хамачек ситуацията е "сериозна". Екипи от Австрия и Словакия помагат на чешките си колеги.

Торнадо опустоши Югоизточна Чехия (Снимки)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Венеция се наблюдава явлението "висока вода", но този път е през лятото
Във Венеция се наблюдава явлението "висока вода", но този път е през лятото
Европейските лидери не успяха да се разберат за среща с Русия
Европейските лидери не успяха да се разберат за среща с Русия