НОВИНИ

Български учен от БАН за срещите си с Джон Макафи

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:23, 24.06.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Общество
Слушай новината

Ученият Веселин Бончев се е срещал с Джон Макафи и искал да започне да работи за него. Описва го като интересна и странна личност, по-скоро бизнесмен, отколкото изследовател. Смята, че антивирусният му софтуер е бил добър като идея, но в технологично отношение не е бил нещо изключително.

За първи път Веселин Бончев, който разработва антивирусни програми, контактува с Джон Макафи през 1990 г. Редовно му изпраща анализи на вирусите, които открива в България, а когато иска да следва в САЩ, го пита дали може да работи при него. Макафи отказва.

"Той ми написа едно много смешно писмо, че има слухове, че аз съм агент на КБГ и ГРУ, което е много забавно, защото аз дори не знаех какво е ГРУ", каза д-р инж. Веселин Бончев от БАН.

Няколко години по-късно се срещат на живо на конференция в САЩ. Макафи бил интересна личност, спомня си Бончев, не толкова технически човек, колкото предприемач и бизнесмен, който хваща възможността "за опашката". Направил милиони с антивирусната си програма. По това време в света имало около две дузини вируси и учените търсели програма за всеки конкретен. Макафи обаче измислил друго.

"Една програма, която се обновява редовно и която има база данни, която обхваща всички известни на разработчика вируси, така че потребителят просто сваля програмата, пуска я и тя си знае каквото намери какво да прави с него", казва д-р инж. Бончев.

Той допълва, че макар отношенията му с Макафи да били по-скоро хладни, съжалява за смъртта му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар гори в бизнес център в Смолян
Пожар гори в бизнес център в Смолян
Как ще разчетат данните от черната кутия на разбилия се изтребител МиГ- 29
Как ще разчетат данните от черната кутия на разбилия се изтребител МиГ- 29