НОВИНИ

Разследват смъртта на милионера Джон Макафи

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:04, 24.06.2021
Чете се за: 03:00 мин.
САЩ
Слушай новината

Джон Макафи - създателят на едноименната антивирусна програма, е открит мъртъв в килията си в Барселона. Смъртта му е настъпила часове, след като испанското правосъдие одобри екстрадирането му в Съединените щати, където е обвинен в данъчни злоупотреби. Вероятно 75-годишният Макафи се е самоубил, но случаят се разследва.

Ексцентричен милионер, противоречива личност, но преди всичко софтуерен пионер. Всичко това е Джон Макафи. През 80-те години основава компания, носеща неговото име, и създава първата антивирусна програма. Много бързо натрупва състояние в размер на милиони долари и се отдава на живот извън дигиталния свят. Напуска компанията, която години по-късно е продадена на технологичен гигант за колосалната сума от 7,6 милиарда долара.

Макар и новатор в компютърната сигурност, предприемачът веднъж признава, че никога не е използвал антивирусна защита на своите компютри. Вместо това просто избягва посещения в определени сайтове.

Милионерът Джон Макафи е открит мъртъв в испански затвор

Известно време Макафи е в Централна Америка, където води бурен живот и се оказва замесен в убийство на свой съсед, но се изплъзва на правосъдието.

Два пъти е кандидат на Либертарианската партия за президент на САЩ - през 2016 и 2020 г.

"Ще спечеля тези избори и това ще бъде изненадващо. Ще ги спечеля по начин, който хората дори не са си представяли, чрез технологията, на която съм господар", казва Джон Макафи.

В този период публично признава, че от години не е плащал данъци, защото ги смята за незаконни. Именно затова попада под ударите на закона. Американските власти го обвиняват в укриване на данъци и измами с имущество и криптовалути, заради което може да получи 30 години затвор.

Арестуван е през октомври миналата година на летището в Барселона, а преди ден Върховният съд на Испания определи да бъде екстрадиран в САЩ. Междувременно се стигна до фаталния му край.

"Парадоксалното е, че по време на изслушването в съда господин Макафи заяви, че предвид неговата възраст и здраве, би искал да прекара времето, което му остава в Испания, на свобода. За жалост съдът отхвърли искането му и ето какво се случи", каза адвокатът на Джон Макафи Хавиер Вилалба.

В една от последните си публикации в Туитър Джон Макафи пише, че не съжалява за нищо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви грешки допускат в речта си политиците?
Какви грешки допускат в речта си политиците?
Доминик Тийм се оттегли от участие на Уимбълдън
Доминик Тийм се оттегли от участие на Уимбълдън