НОВИНИ

България свали от дневния ред на Брюксел точката за Скопие

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:14, 24.06.2021
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Важна среща на върха в Брюксел. Европейските лидери обсъждат справянето с пандемията, отношенията с Турция и Русия и новия противоречив закон в Унгария, за който се смята, че е насочен срещу хората с различна сексуална ориентация.

България е успяла да свали от дневния ред на срещата на върха в Брюксел точката за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания. Това съобщи в Брюксел президентът Румен Радев. Според него през последните месеци страната ни е била подложена на неимоверен натиск, за да се даде ход на преговорите с двете държави именно на днешната среща на върха.

Президентът Радев каза, че на предишната среща на върха през май България е била в изолация и е сочена с пръст заради блокирането на началото на преговорите с Република Северна Македония и Албания. Според него страната ни не е имала аргументирана и смислена позиция на високо ниво, за това по думите му той е провел поредица от срещи с президенти, премиери, представители на евроинституции и сега аргументите на България са разбрани.

Според него сега вече упреците са снети. Той смята, че трябва да има прагматична политика, а не да се води политика пред камерите.

"Не можем да кажем да, преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история. Но нека да е ясно - хората в Република Северна Македония са наши братя и ние сме длъжни да им помогнем, както винаги сме го правили. България остава отворена за бързи, резултатни, двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни", коментира Румен Радев - президент на България.

Евролидерите обсъждат и ситуацията с Ковид, процесът на ваксиниране в ЕС, с голям интерес се очаква темата за отношенията с Русия. Франция и Германия предложиха в навечерието на срещата да бъде проведена среща на високо ниво между ЕС и Русия по подобие на срещата между Путин и Байдън. Други лидери, обаче са против. Ето какво каза германският канцлер Ангела Меркел, която за последен път участва в среща на върха.

"Трябва да намерим начин да започнем разговори с Русия. Конфликтите могат най-добре да бъдат разрешени чрез диалог, когато си говорим един с друг, както видяхме и при американския президент", заяви Ангела Меркел - канцлер на Германия.

Евролидерите тази вечер ще обсъдят и новия закон в Унгария. 16 европейски премиери и президенти подписаха писмо, в което заклеймяват този закон и го наричат дискриминационен спрямо хората с различна сексуална ориентация.

Президентът Радев каза, че ще се изкаже по темата, след като говори с Виктор Орбан.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доминик Тийм се оттегли от участие на Уимбълдън
Доминик Тийм се оттегли от участие на Уимбълдън
УЕФА официално премахна правилото за гол на чужд терен
УЕФА официално премахна правилото за гол на чужд терен