НОВИНИ

Кога ще стане известна информацията за полета на падналия МиГ-29?

bnt avatar logo
от БНТ
18:14, 24.06.2021
Чете се за: 05:20 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Тази сутрин бе извадена черната кутия на самолета МиГ-29, който се разби по време на учение край Шабла на 9 юни. При инцидента загина пилотът на самолета – майор Валентин Терзиев. Днешната операция бе проведена от Военноморските сили и частната фирма "Хидроремонт", която предостави необходимата техника. След изваждането на черната кутия тя бе транспортирана със самолет от летище Варна до авиобазата в Граф Игнатиево, където следователите работят по случая.

Черната кутия е намерена в 10.20 ч. тази сутрин, на дълбочина 70 метра. Преди транспортирането ѝ на брега данните на военния министър бяха, че две от четирите ѝ обвивки са повредени, но според него има надежда, че информацията е запазена и може да бъде снета днес до края на деня. Операцията по издирването продължи 16 дни, с прекъсвания заради лошото време. След изваждането ѝ от морето кутията бе транспортирана до Пункта за базиране във Варна.

Черната кутия на МиГ-29 е цяла, но не се знае дали ще може да се извлече информация

Минният ловец "Цибър" пристигна в базата с черната кутия и с екипа, който я извади. Операцията е продължила около час.

"Останките бяха открити по-рано чрез сонара на "Цибър", след това те бяха подробно огледани и тя беше локализирана. Със специално подготвен манипулатор, който захвана кутията и така успяхме да я извадим на борда", разказа инж. Йордан Чернаев.

"Черната кутия към момента като състояние е цяла, не мога да се наема да кажа какво е нейното състояние, освен физически на външен вид изглежда цяла", каза капитан III ранг Мирослав Добрев, капитан на “Цибър”.

"Кутията е прибрана, промита е със сладка вода и се съхранява пак в сладка вода, така че да се запазят нейните данни, ако не е с нарушена херметичност", каза контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

От Варна самолет "Пилатус" от военновъздушна база "Враждебна" превози кутията до военновъздушната база в Граф Игнатиево. Министър Панайотов увери, че страната разполага с необходимата техника за разчитане на кутията, ако данните не са повредени.

"За какво ще ни даде информация черната кутия? Всички параметри на полета – скорост на самолета, режима на работа на двигателите, тоест работели ли са нормално двигателите, височината на самолета, траекторията на самолета, в какво състояние са били средствата на самолета, така наречените лостове и ръчки на самолета, дали пилотът е предприел в един момент нещо внезапно, за което не е успял да съобщи по радиостанцията. За всичко това ще получим информация, дай боже вътрешната обвивка на черната кутия да не е повредена", каза министърът на отбраната Георги Панайотов.

Прокуратурата: Предстоят множество експертизи на черната кутия на катастрофиралия МиГ-29

Военният министър благодари на варненската фирма "Хидроремонт", която предостави безплатно апарата за работа под вода и го модифицира за операцията.

"Това е така нареченият автономен управляем апарат, който има съответните манипулатори, движители, камери, съответните устройства за сканиране, но най-полезен се оказа този манипулатор, с който можем да захващаме предмети с определен обем и тегло", разказа управителят на "Хидроремонт" Иван Иванов.

Панайотов призова да спрат спекулациите за причината, поради която самолетът се е разбил в морето.

Иван Иванов също отхвърля вероятността за взрив на борда – причините да има толкова много отломки са високата скорост на самолета и високата температура на двигателите му при досега с водата.

"Това не е взрив, това е чисто и просто разпадане, защото имаме една страхотна разлика в температурите и едни много големи разлики в скоростите по отношение на сблъсъка с водната повърхност", каза управителят на "Хидроремонт" Иван Иванов.

Министърът на отбраната още веднъж изрази съболезнованията си към семейството на майор Валентин Терзиев и подчерта:

"Българската армия се нуждае от повече средства, от по-фокусиран подход, а също така се нуждае от по-добър мениджмънт".

Според министър Панайотов тези решения трябва да бъдат взети от българските политици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доминик Тийм се оттегли от участие на Уимбълдън
Доминик Тийм се оттегли от участие на Уимбълдън
УЕФА официално премахна правилото за гол на чужд терен
УЕФА официално премахна правилото за гол на чужд терен