НОВИНИ

Как се спасява удавник в морето?

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 24.06.2021
Чете се за: 03:47 мин.
Регионални
Слушай новината

Българският червен кръст и концесионери на плажове стартираха инициатива по Южното Черноморие, посветена на безопасното лято и месеца на водното спасяване.

Доброволци вече раздават листовки по плажовете, с които приканват туристите да спазват правилата за поведение в морето.

Знаем ли обаче как да окажем първа помощ на човек в беда и можем ли да се предпазим от опасностите?

Да попаднеш в капана на морето - опасност, с която малко от нас вероятно са се сблъсквали. За съжаление обаче всяко лято ставаме свидетели на десетки инциденти с удавени хора на плажа. Именно затова водните спасители на плажа в Крайморие показват как се изважда давещ се човек с помощта на плавателно средство с водна носилка.

"Влязохме с джета и специализираната носилка. Стигнахме до пострадалия, качихме го на носилката, изнесохме го на брега", каза старши спасителят Васил Алексиев.

Изваждането от морето на пострадалия трябва да стане за по-малко от 7 минути. Следва оказване на първа долекарска помощ, която също е нелека задача.

"Проверяваме дишане, пулс, съзнание!", обяснява Мария Статева, спасител.

"Отвеждаме главата назад, почистваме устната кухина, за да няма някакви полипи и да няма задушаване. Оттам започваме 5 първоначални вдишвания, проверяваме жизнените показатели - пулс, дишане и съзнание. Ако няма, продължаваме 30 притискания към 2 вдишвания".

В случай, че пострадалият не диша, се обръща в стабилно странично положение до пристигане на екип от парамедици.

Как обаче да се предпазим от подводните течения, които могат да завлекат и най-умелите плувци особено в студена вода.

"Трябва да влизат постепенно във водата, понеже тя не е още толкова топла, а отвън все пак слънцето нагрява много по-бързо. Да се охладят преди да влязат във водата, защото се получават аномалии-спукване на кръвоносни съдове", казва старши спасителят Васил Алексиев.

Спасители предупреждават и за дънни ями в морето, които се получават вследствие на силен вятър и бурно море. Те са характерни обичайно за август, но се очаква тази година да се появят с месец по-рано.

"Винаги след ветровата вълна изчезва горният слой. Привидно е гладко и мислим, че в морето няма проблем. А всъщност отдолу дърпа остатъчната част на вълната и това е мъртвото вълнение, което казват хората. Предимно, когато се влезе до коляно във водата усещаме как пясъкът го загребва отдолу под краката и това е един от показателите, че има мъртво вълнение", казва Алексиев.

Концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров призовава хората да спазват инструкциите на морските спасители.

И още - стопаните отправят апел и към спешния телефон 112. В случай на инцидент на безстопанствен плаж да потърсят първо за съдействие най-близкия охраняем плаж, който да окаже първа помощ. Така могат да бъдат спасени повече човешки животи.

Автор: Елена Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха делото за смъртта на Милен Цветков за 1 септември
Отложиха делото за смъртта на Милен Цветков за 1 септември
49-годишна жена е убита в село Терзийско
49-годишна жена е убита в село Терзийско