НОВИНИ

Прокуратурата: Предстоят множество експертизи на черната кутия на катастрофиралия МиГ-29

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 24.06.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 ще бъде предадена на разследващия военен следовател и наблюдаващия прокурор, съобщиха от Военно-окръжната прокуратура. В тяхно присъствие в авиобаза "Граф Игнатиево" ще се извърши анализ на съдържащите се в черната кутия материали и аудиозаписи.

От Военно-окръжната прокуратура в Сливен се надяват съдържанието на бордовия регистратор да не е повредено заради дългото престояване на морското дъно. Към момента са разпитани множество свидетели, иззета е документация и аудиозаписи, свързани с ръководството на полета.

Черната кутия на МиГ-29 е цяла, но не се знае дали ще може да се извлече информация

По закон срокът за приключване на досъдебното производство е два месеца, но може да бъде удължаван от наблюдаващия прокурор и от административния ръководител при необходимост.

"Предстои назначаването на множество експертизи, включително и на самия бордови регистратор, т.нар. черна кутия. Първо ще бъде прослушана, след което ще бъде назначена експертиза на съответните технически лица. Също предстои назначаване на обща съдебно-техническа и химическа експертиза относно изясняване механизма, кинетичните сили, които са довели до авиокатастрофата. Също така ще бъде назначена и обща авиоекпертиза за причините и обстоятелствата, довели до падането на самолета", уточни полк. Христо Тинев, прокурор, административен ръководител Военно-окръжна прокуратура-Сливен.

Текст: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
49-годишна жена е убита в село Терзийско
49-годишна жена е убита в село Терзийско
Задържаха на границата мъж, скрил в потника си 650 000 евро
Задържаха на границата мъж, скрил в потника си 650 000 евро