НОВИНИ

КЕВР: Принудени сме да увеличим значително цените на природния газ и топлинната енергия от 1 юли

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:27, 24.06.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Рязкото увеличение на международните цени на природния газ, на петрола и на квотите за въглеродни емисии принуждават регулатора от 1 юли да увеличи значително цените на природния газ и на топлинната енергия.

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Днес КЕВР проведе заседание, на което утвърди цена за месец юли 2021 г., по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена на природния газ от 1 юли 2021 г. е да бъде в размер на 46,88 лв./кВтч без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Според изпълнителния директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов независимо от международните пазари цената, която „Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси.

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел.

"Регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос", коментира още Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцки монах заля с киселина митрополити, 10 души са тежко пострадали
Гръцки монах заля с киселина митрополити, 10 души са тежко пострадали
Предсрочни избори: Лидерските битки в 27 МИР - Стара Загора
Предсрочни избори: Лидерските битки в 27 МИР - Стара Загора