КЕВР: Принудени сме да увеличим значително цените на природния газ и топлинната енергия от 1 юли

от БНТ , Източник: БГНЕС
13:27, 24.06.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Рязкото увеличение на международните цени на природния газ, на петрола и на квотите за въглеродни емисии принуждават регулатора от 1 юли да увеличи значително цените на природния газ и на топлинната енергия.

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Днес КЕВР проведе заседание, на което утвърди цена за месец юли 2021 г., по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена на природния газ от 1 юли 2021 г. е да бъде в размер на 46,88 лв./кВтч без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Според изпълнителния директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов независимо от международните пазари цената, която „Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси.

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел.

"Регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос", коментира още Иванов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гръцки монах заля с киселина митрополити, 10 души са тежко пострадали
Гръцки монах заля с киселина митрополити, 10 души са тежко пострадали
Предсрочни избори: Лидерските битки в 27 МИР - Стара Загора
Предсрочни избори: Лидерските битки в 27 МИР - Стара Загора