НОВИНИ

Отстраненият шеф на МВР-Пловдив: Не съм взел отпуск, за да се прикривам

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 24.06.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Областната дирекция на МВР в Пловдив работи нормално и без да бъде ръководена от излезлия в отпуск директор Йордан Рогачев. Това заяви министърът на Вътрешните работи Бойко Рашков, който отстрани от длъжност директора на пловдивската полиция заради дисциплинарно производство.

От своя страна старши комисар Рогачев отправи призив полицаите да не бъдат зеклеймявани като престъпници под пагон. В дома си, в присъствието на адвокат, пред екип на БНТ той обясни, че не използва отпуска си за отглеждане на дете като прикритие или бягство от отговорност.

Адвокатът му вече е предприел действия за обжалване на заповедта, издадена от служебния министър на вътрешните работи и вицепремиер Бойко Рашков.

Заповедта за своето отстраняване старши комисар Йордан Рогачев получил по необичаен начин. Докато спира колата си в гаража, улицата е блокирана от специализиран бус, оборудван за противодействие на масови безредици.

"От буса слезнаха петима колеги - трима униформени и двама цивилни, като ми заявиха, че следва да ми бъде връчена заповед за образуваното дисциплинарно производство".

Адвокатът на Йордан Рогачев посочи, че мотивът за отстраняването му от длъжност е отсъствие от работното място. В документа се съдържа и информация от Агенция "Пътна инфраструктура" за движението на служебния автомобил на Рогачев. Описани са над 200 случая, подкрепени със записи от камерите на пътната агенция.

"Първата и най-важна стъпка е да атакуваме заповедта в частта за отстраняването, съответно да поискаме да ни предоставят абсолютно всичко като доказателства", каза адвокат Валери Пейчев.

Рогачев отказа да коментира арестите последвали проверката на "Вътрешна сигурност" в Трето РПУ в Пловдив. Тогава обвинения бяха повдигнати на началника комисар Самуил Хаджиев и още един полицейски служител.

"Това, което знам по този случай, съм го споделил пред разследващите органи, няма да коментирам конкретния случай, тъй като това е следствена тайна", заяви старши комисар Йордан Рогачев.

Със заповед на главния секретар на МВР Йордан Рогачев в момента е в отпуск за отглеждане на двегодишното си дете.

"Причината да взема този отпуск е здравословен проблем в семейството ми, не съм взел отпуск, за да се прикривам или да бягам от отговорност", каза старши комисар Йордан Рогачев.

По думите му и той, и екипът му, който вече е разформирован, са показали много добри резултати. За пример посочи разбитите фабрики за цигари в селата Желязно, Цалапица и Калековец, където бяха предотвратени щети за стотици милиони левове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предупреждение за опасно високи температури днес
Предупреждение за опасно високи температури днес
Атланта взе първия мач срещу Милуоки във финала на Изток
Атланта взе първия мач срещу Милуоки във финала на Изток