НОВИНИ

Предстои последната среща на върха за Ангела Меркел

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:12, 24.06.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Днешната среща на върха е последната планирана преди парламентарните избори в Германия през септември. А това означава, че вероятно ще бъде последна за Ангела Меркел. Повече от 15 години най-дълго управлявалият германски канцлер е и ключова фигура на европейската сцена.

"Искаме да започнем преговори сега и ще положим всички усилия да постигнем споразумение", заявява канцлерът на Германия, Ангела Меркел в изказване през 2005 г.

Така започва първата от много срещи на върха за Ангела Меркел. Тогава сяда на масата за преговори с Жак Ширак и Тони Блеър, а ябълката на раздора е бюджетът на ЕС. Прагматична, изкусен преговарящ човек, който знае как и кога да заеме твърда позиция и който е наясно със силата на разговорите в кулоарите.

За 15 години Меркел се среща с 4-ма френски президенти, 5-ма британски и 8 италиански премиери. При понякога турбулентната политическа обстановка в общността, Ангела Меркел е стожер на стабилността.

"Ще ни липсва нейният огромен опит. За изминалите 15 години е била на безброй срещи, има невероятни умения при воденето на преговори и умее да бъде лидер. И още - тя е известна със способността си да овладява кризи и вярвам, че това ще липсва на бъдещите срещи на Европейския съвет", споделя политологът Софи Порншлегел.

През 2015 г. изиграва ключова роля при овладяването на бежанската криза в Европа. Въпреки острите критики, тя "отваря вратите" на Европа за мигрантите.

"Когато е изправена пред огромно предизвикателство като това, Европа не може да си позволи да каже "не можем да се справим". Това би било погрешно. Ето защо ще го повтарям отново и отново: можем да се справим", казва Меркел в свое изказване от 2015 г.

"Една от най-големите критики към нея е за овладяването на кризата в Еврозоната, както и политиката ѝ спрямо южноевропейските държави. Италия загуби доверие към ЕС и към Германия. Изглеждаше сякаш Берлин налага политика на "затягане на коланите", а не се опитва да помага, същото беше и с Гърция", обяснява Порншлегел.

Нарекоха я "последния европеец". Лидерът, който до последно вярва в идеята за единна Европа, въпреки възхода на антиевропейски настроени популисти по върховете на политиката на Стария континент.

Който и да заеме канцлерския пост след изборите на 26 септември, трудно ще запълни празнината, която ще остане след Меркел.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отстраненият шеф на МВР-Пловдив: Не съм взел отпуск, за да се прикривам
Отстраненият шеф на МВР-Пловдив: Не съм взел отпуск, за да се прикривам
Ексклузивни кадри: Имало ли е руска стрелба по британски кораб в Черно море
Ексклузивни кадри: Имало ли е руска стрелба по британски кораб в Черно море