НОВИНИ

Радев от Брюксел: Единствено от диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за РСМ

bnt avatar logo
от БНТ
14:01, 24.06.2021
Чете се за: 05:10 мин.
По света
Слушай новината

България доказа, въпреки натиска, който беше към нас, че е отговорен член на ЕС и няма да допусне внасянето на нови проблеми в Съюза. Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск. Време е да се разбере, че единствено от ангажирането и резултатите в диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев пред медиите преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

По думите му няма как да кажем "да" преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България и преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история.

Ето какво каза още президентът:

"Искам да фокусирам вниманието върху точката от дневния ред, която очакваха всички европейски институции и лидери, и която успяхме в последния момент да свалим от програмата. За това си има своите причини и история. За последния месец и половина България бе подложена на неимоверен натиск от европейските партньори именно на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членството на Република Северна Македония.

На миналия съвет през май заварих България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите със Северна Македония и Албания. Мога да кажа, че служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена аргументирана българска позиция на високо ниво.

Затова и проведох множество лични срещи и разговори с лидерите на европейските институции, ЕП, ЕК, Европейския съвет, с президенти и премиери, с еврокомисари, министъра на външните работи и държавния секретар на САЩ. Вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни. Че имаме ясна позиция за намиране на изход от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения. Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения.

За този месец и половина България доказа, въпреки натиска, който беше към нас, че е отговорен член на ЕС и няма да допусне внасянето на нови проблеми в Съюза. Защото нека не бъдем наивни. Ние сега успяхме не само да отложим тази точка от дневния ред, но да отхвърлим натиска за обвързване на началото на преговори за членство на РСМ с календарен график и срокове, но засега.

Натискът ще продължава. Ние доказахме, че може да бъдем открити и за конструктивен диалог и не само - че можем да иницииране диалога и да водим до неговото размразяване на най-високо ниво. Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране с медиен и политически натиск. Показахме, че държим на Копенхагенските критерии за членство и не можем да подминем дискриминацията на граждани в нашата съседка, само заради тяхното самоопределение като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи.

Няма как да кажем "да" преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България - от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика. Не можем да кажем "да" преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история.

Но нека да е ясно хората в Република Северна Македония са наши братя и ние сме длъжни да им помогнем, както винаги сме го правили. България остава отворена за бързи, резултатни двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни.

Но време е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането и резултатите в диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна", категоричен е Радев.

Президентът заяви още, че предстои определено напрегнат съвет с важни теми, като общите усилия за преодоляване на последиците от пандемията, ускоряване на икономическото възстановяване и разбира се отношенията на ЕС с Русия, Беларус и Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиронкова с втора експресна победа в пресявките, Костова отпадна
Пиронкова с втора експресна победа в пресявките, Костова отпадна
ЦИК: В 700 секции в страната ще има по две машини за гласуване
ЦИК: В 700 секции в страната ще има по две машини за гласуване