Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Вторият Балкански форум на главните прокурори: Политическият натиск срещу независимостта на прокуратурата е недопустим

bnt avatar logo
от БНТ
16:11, 24.06.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Натискът срещу независимостта на прокурорите е недопустим. Особено този, който идва от политиците. Това е един от изводите от провелата се дискусия в рамките на Втория работен форум на главните прокурори на Балканските държави под надслов "Ролята на прокуратурата за утвърждаване на върховенството на закона", който се провежда в гр. София.

Ефективната прокуратурата е най-голямата гаранция за върховенството на правото, доверието в институциите и просперираща икономика, смятат държавните обвинители от региона.

Акцент в разговорите бе поставен и върху ползите от демонстрираното през последните години ефективно взаимодействие между прокуратурите от Балканския полуостров, което има основно значение за ефективността на националните съдебни системи.

Главният прокурор Иван Гешев откри Втория работен форум на главните прокурори Балканските държави с думите: „най-доброто оръжие е личният професионален контакт между колеги прокурори, което прави по-ефективна нашата работа в борбата с престъпността“. Българският главен прокурор изрази увереност, че споделянето на най-добрите практики от работата на отделните национални прокуратури, „ще бъдат изключително полезни при намирането на възможните решения и справяне с предизвикателствата за постигането на все по-високи резултати в борбата с престъпността и особено трансграничната престъпност“.

Иван Гешев пожела на участниците във форума да продължат утвърждаването на авторитета, приноса и постиженията на гилдията в целия регион, като защитават и принципите на правото и независимостта на професията.

Приветствие към участниците във Втория работен форум на главните прокурори на Балканските държави отправи чрез видеоконферентна връзка Ладислав Хамран, президент на Евроджъст.

Участие във форума в гр. София взимат главният прокурор на Република Турция Бекир Шахин, главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески, главният прокурор на Република Албания Олсиан Чела, първият зам.-главен прокурор на Румъния Богдан Лику, зам.-главният прокурор и ръководител на специализирания отдел за военни престъпления на Босна и Херцеговина Миланко Каянич. Свои изказвания направиха представители на прокуратурите на Черна гора, Сърбия, Словения, Гърция и България.

Снимки: Десислава Кулелиева

Участниците в дискусията решиха домакин на Третия работен форум на главните прокурори на Балканските държави да бъде Република Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нередности при договори за доставка на маски и респиратори в здравното министерство
Нередности при договори за доставка на маски и респиратори в здравното министерство
Наградиха най-заслужилите в "Синя звездна класация"
Наградиха най-заслужилите в "Синя звездна класация"