НОВИНИ

Стефан Янев: Търсим баланс между цените и стабилността на енергийната система

Александър Марков
от Александър Марков
16:30, 24.06.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Бизнес
Слушай новината

Правителството ще търси баланс между цените на електроенергия и стабилното функциониране на електроенергийната система.

Това обяви министър-председателят Стефан Янев, който се срещна с работодателските организации, за да обсъдят казуса около държавната ТЕЦ "Марица изток 2", електроенергия от която трябва да бъде включена на регулирания пазар от 1 юли. В противен случай тази мощност трябва да спре работа от 1 юли.

На среща при премиера синдикатите вече настояха централата да продължи да работи. Според работодателите спасяването на държавния ТЕЦ щяло да бъде за сметка на потребителите чрез доплащане през новия регулаторен период от 1 юли.

"Всички сме чувствителни, когато в крайна сметка продуктът на енергийната система се оценява в цени, тези цени се отразяват както в ежедневието, така и по отношение крайния продукт, който се произвежда от индустрията, търсим баланс, търсим възможности и в тази връзка провеждаме и тази серия от срещи, за да намерим пресечната точка от интереси, така че едновременно консуматорите - и индустриални, и битови, да бъдат осигурени и задоволени от гледна точка на цена - качество, а така също и енергийната система да работи функционално и без напрежение и без проблеми", каза служебният министър-председател Стефан Янев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха на границата мъж, скрил в потника си 650 000 евро
Задържаха на границата мъж, скрил в потника си 650 000 евро
Нередности при договори за доставка на маски и респиратори в здравното министерство
Нередности при договори за доставка на маски и респиратори в здравното министерство