НОВИНИ

84 млн. лв. са авансово платени за незапочнат строеж на АМ "Хемус"

bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 24.06.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Авансово платени 84 млн. лева за 20-километрова отсечка от магистрала "Хемус" от Александрово до Павликени, чийто строеж изобщо не е започнал. Това установи проверка на място на регионалния министър Виолета Комитова. И още в участъка все още не са проведени отчуждителни процедури, което може да отложи започването на строителните работи с до 3 години.

За участъка "Автомагистрали" сключили договор през 2020 г. за доставка на материали на стойност над 97.8 млн. лв., от които 84 млн. лв. вече са платени авансово на фирмата доставчик. Но по участъка не се работи.

"Имаме само влязъл в сила ПУП на този участък, 20 км. Оттук нататък предстоят отчуждителни процедури за всички собственици, оценка на цените, понякога се жалят тези цени, дълги процедури, докато държавата придобие собствеността пред трасето на магистралата. Следват подробни проекти и разрешения за строеж и чак тогава можем да почнем да строим", каза служебният регионален министър Виолета Комитова.

Комитова коментира, че са притеснени какво ще стане с платените вече пари, след като не е започнало строителството, защото тези процедури може да отнемат до три години. От "Автомагистрали" отговориха, че близо 79,5 млн. лева е реализираната към този момент икономия от фиксирането на цените на материалите за участъци 4, 5 и 6 на автомагистрала "Хемус" към стойностите им в периода на плащане на авансите.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройство вече са започнали срещи с представители на всички фирмите, които са получили авансово плащане, за да се изясни дали те са икономически стабилни и няма ли да фалират в следващите години, без да изпълнят задълженията си по договорите.

"Искам категорично да кажа, че МРРБ няма намерение да спира никакви строежи. Ние ще положим всички усилия този строеж, както е започнат, така да бъде завършен, като подобрим някои процеси вътре", каза Комитова.

Министър Виолета Комитова заяви, че няма да има никакви забавяния по плащанията към фирмите за готовите вече участъци. Тя увери, че правителството няма да пречи за изграждането на "Хемус", но не може да се ангажира дали тя ще бъде завършена до 2024 година.

Репортер: Дарина Найденова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА официално премахна правилото за гол на чужд терен
УЕФА официално премахна правилото за гол на чужд терен
Във Варна отбелязват нощта на Хари Потър с четене и игри за малки и големи
Във Варна отбелязват нощта на Хари Потър с четене и игри за малки и големи