Как ще разчетат данните от черната кутия на разбилия се изтребител МиГ- 29

от БНТ
20:09, 24.06.2021 (обновена)
17828
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Данните от черната кутия на падналия край Шабла изтребител се свалят от експерти в авиобаза "Граф Игнатиево". Военни следователи и прокурори присъстват на разчитането на информацията от кутията.

Самолетът "Пилатус" транспортира тази вечер черната кутия на падналия МиГ-29. Експерти от авиобазата в следващите часове и дни ще свалят всички оцелели данни от бордния регистратор, който всъщност не е черен на цвят, а е оранжев. Той записва данни за скоростта, височината, курса и траекторията на полета, режима на двигателите и комуникацията с пилота до последния момент на полета.

Военни следователи и прокурори ще присъстват на разчитането на тези данни. Именно черната кутия е ключът към отговорите на всички въпроси какво се е случило в нощта на 8 юни на мащабното военно учение край Шабла.

От Военно-окръжната прокуратура в Сливен се надяват съдържанието на черната кутия да не е повредено заради двуседмичния престой на морското дъно. Към момента са разпитани множество свидетели, иззета е документация и аудиозаписи, свързани с ръководството на полета, уточни военноокръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев. Очаква се анализът на информацията да даде отговор на важните въпроси - един от които е дали изтребителят се е разпаднал във въздуха или във водата.

"Ще бъде извършен анализ на съдържащото се в нея: материали, аудиозаписи, всичко, което вътре е налично, надяваме се да бъде запазена кутията, тъй като е престояла вече доста време на морското дъно", обясни полк. Христо Тинев от Военно-окръжна прокуратура-Сливен.

Предстои назначаването на поне три експертизи - обща, съдебно-техническа и химическа за изясняване на кинетичните сили, довели до авиокатастрофата, авто-техническа за състоянието на самолета и експертиза на самия бордови регистратор.

"Предстои още много работа, със сигурност срокът ще бъде удължен за разследване, тъй като назначаването и изготвянето на тези експертизи, за които казах, изисква доста време", уточни полк. Христо Тинев.

Два часа преди изтребителят на майор Валентин Терзиев да започне да изпълнява своята задача край Шабла са проведени стрелбите със зенитни оръдия по светещи мишени.

Зрител е заснел кадри от учението край Шабла, проведено в нощта на 8 юни, когато се случи и инцидентът. Той е наблюдавал стрелбите на зенитни оръдия по светеща мишена, изстреляна от артилерията. Това се е случило приблизително два часа преди катастрофата с МиГ-29.

Любителското видео от учението показва и поразяване на такава цел, изстреляна от артилерийска гаубица. Според пенсионирания пилот от авиобаза "Граф Игнатиево" Величко Дерузов версията самолетът да е свален от зенитно ракетен комплекс е малко вероятна.

"Самолетът не е взривен във въздуха, няма отказ на двигателите, от ЗРК-то нищо не може да се каже, защото сега мълчат по тоя въпрос дали са стреляли, дали не са", коментира Величко Дерузов.

Дерузов е убеден, че ако летците ни имат повече часове нальот до такива инциденти няма да се стига.

Текст: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Български учен от БАН за срещите си с Джон Макафи
Български учен от БАН за срещите си с Джон Макафи
Верижна катастрофа с 4 автомобила на околовръстното на Пловдив
Верижна катастрофа с 4 автомобила на околовръстното на Пловдив