НОВИНИ

Европейските лидери не успяха да се разберат за среща с Русия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:15, 25.06.2021
Чете се за: 01:30 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейските лидери не успяха да се разберат за среща на високо равнище с Русия, но бяха приети заключения за Москва.

В документа се казва, че Брюксел очаква по-конструктивен диалог със страната и ще използва всички възможни инструменти при наличие на злонамерена дейност от страна на Русия.

Лидерите призовават ЕК и върховния представител по външна политика и сигурност - Жозеп Борел, да започнат работа по нов пакет ограничителни мерки спрямо Москва, включително и икономически санкции.

Другият акцент по време на първия ден от срещата на върха беше закон за ЛГБТ общността, приет в Унгария. Според канцлера на Германия дискусията е била "противоречива, но честна", по време на която е станало ясно, че отделните държави членки имат различни представи за бъдещето на Европа.

"Не успяхме да постигнем съгласие за среща на високо равнище, но за мен е важно, че диалогът се поддържа и работата по него продължава. Лично аз бих предпочела по-смела стъпка, но този вариант е добър, и работата по него продължава. Разговаряхме с унгарския премиер и за хомосексуалността и законодателството. Всички изяснихме кои са нашите фундаментални ценности", каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима загинали и 60 ранени след торнадо в Чехия
Четирима загинали и 60 ранени след торнадо в Чехия
62 са новите случаи на коронавирус
62 са новите случаи на коронавирус