НОВИНИ

Как да пазим сърцето в жегите?

bnt avatar logo
от БНТ
07:41, 25.06.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Здраве
Слушай новината

В жегите трябва да се приемат по-големи количества течности. Важно е също, когато излизаме от автомобил с климатик да се внимава да няма голяма разлика с температурата навън, защото това причинява стрес на сърцето. Не трябва също да се стои между 11.30 и 15.00 часа на директна слънчева светлина, защото това влияе и върху мозъчната система.

Това посъветва в "Денят започва" кардиологът и началник в Отделение по инвазивна кардиология в УМБАЛ "Александровска" доц. Кирил Карамфилов.

Най-засегнати са хората с хронични проблеми и те трябва най-много да внимават.

"Бих посъветвал хората, които са активни през деня, по време на много топло време, да не пренебрегват чувството за причерняване пред очите, потъване, едно безсилие - това са симптоми на ниско кръвно и на лошо кръвоснабдяване на мозъка", каза доц. Карамфилов. В такива случаи трябва да се стои на сянка и да се приема голямо количество течности.

Кардиологът обясни, че при много топло време съдовете в тялото се разширяват, тъй като това е механизъм, в който се увеличава количеството кръв, което преминава през тях.

"Тялото губи топлина най-вече с кръвта, тъй като високата температура загрява повече кръвта и когато се разширят съдовете, повишеното количество кръв води до повишено излъчване на топлина на тялото и това е свързано с тези неща, които карат хронично болните хора да имат проблеми", каза доц. Карамфилов.

Когато се разширят съдовете, се увеличава кръвоотока, но пада и кръвното и сърцето компенсира това нещо с повишена съкращаемост, повишена честота, която натоварва самото сърце и хората с хронични проблеми и затова те не се чувстват добре - от една страна падането на кръвното, от друга страна сърцето се натоварва, тъй като трябва да се съкращава 2 или 3 пъти повече отколкото в нормалните случаи.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма данни за пострадали българи след торнадото в Чехия
Няма данни за пострадали българи след торнадото в Чехия
Йоахим Льов: Англичаните ще са у дома и ще атакуват
Йоахим Льов: Англичаните ще са у дома и ще атакуват