НОВИНИ

Военният министър: Работи се нашите сънародници да бъдат изведени от Афганистан

Александър Марков
от Александър Марков
12:55, 18.08.2021
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
военният министър работи нашите сънародници бъдат изведени афганистан
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Към момента България е установила 7 български граждани, някои от които са поискали да бъдат евакуирани", съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

По думите му България работи със съюзниците, които осъществяват военно-транспортни полети от и към летището в Кабул, така че нашите сънародници да бъдат изведени. Работи се и за това да бъдат придвижени безопасно до летището, където вчера е бел прострелян заместник-началника на мисията на ООН.

Оценката на ситуацията е такава, че към момента не се налага разполагането на военни по българо-турската и българо-гръцката граница. Ако се наложи, в рамките на 24 часа МО ще изпрати до 1050 военнослужещи и 145 броя техника: хеликоптери, дронове, машини.

София поддържа контакт със съседните страни - включително Турция - относно движението на първични и вторични потоци миграция.

По-късно днес на заседанието на Комисията по външна политика, се очаква повече яснота - дали и как България ще се включи в общоевропейска схема за прием на афганистански граждани, които са сътрудничили на съюзниците.

Евакуацията на граждани на ЕС от Афганистан е приоритет

Ето и цялото изявление на министъра на отбраната:

Ние сме в тесен контакт със съюзници и с партньори относно евакуацията на българските граждани от Афганистан, защото операцията на НАТО приключи. България няма свой военен контингент на територията на Афганистан, тоест ние нямаме сили и средства и разчитаме на съюзници и на партньори. Част от българските граждани, които бяха на територията на Ислямска република Афганистан, вече са изведени извън страната, работим по извеждането на останалите. Някои от тях експлицитно са поискали да бъдат изведени

Колко човека остават там?

Поради това, че българските граждани нямат задължение да се регистрират пред българска държавна институция, не можем да бъдем абсолютно прецизни в техния брой, но знаем за 7 души.

Ние сме в постоянен контакт през Министерството на външните работи с нашите съседи, както и преди, по този въпрос. Ситуацията е такава, че има засилване на мигрантския поток, както вече нееднократно беше заявено, включително от министър Рашков в българския парламент.

Извеждането става по въздух основно, но не само. В момента в Кабул има самолети на наши съюзници, основно американски, но не само. Планирани са полети, също така, на други съюзници - Чехия, Румъния, Нидерландия, така ще стане. Ние затова сме съюзници - всички да си подаваме ръка един на друг.

Кацането и излитането от летище Кабул в момента не става много просто. Вчера два самолета на германския Бундесвер не са успели да кацнат на летището, защото не е било възможно. Освен това един от най-сериозните проблеми е придвижването на подлежащите на евакуация от тяхното местонахождение до летището. Градът се контролира не от съюзнически сили, а от талибаните.

Министерството на отбраната може да участва в охрана на държавната граница. Това е съгласно чл. 57 от Закона за отбраната и въоръжените сили. Имаме разработени планове за действие при засилен мигрантски натиск както по протежение на гръцката, така и по протежение на турската граница. Готови сме да разположим до 1050 военослужещи и 145 единици бойна техника.

Колко силен е миграционният натиск?

Засилен е, но в момента, по моя информация, центровете за мигранти все още имат капацитет.

Преди ден или два на летището в Кабул беше прострелян заместник-ръководителят на мисията на ООН. Ако Ви говори това нещо за ситуацията в Кабул, мисля, че е повече от показателно. Това е човек с дипломатически статут, заместник-ръководител на много висока позиция, на мисията на ООН. Но е бил прострелян, защото така се е случило.

Българската държава ще направи всичко необходимо, настояваме пред съюзниците да обърнат приоритетно внимание на изтеглянето на нашите граждани, така че се надявам да успеем, сигурен съм, че българските граждани ще бъдат изтеглени и живи и здрави ще се върнат вкъщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести ще блокират пътища в Бургас в петък и неделя
Протести ще блокират пътища в Бургас в петък и неделя
Радев: Атаката срещу Кирил Петков цели да постави под въпрос легитимността на актовете на служебния кабинет
Радев: Атаката срещу Кирил Петков цели да постави под въпрос легитимността на актовете на служебния кабинет