НОВИНИ

"Войната на буквите": Историята, на която е посветен новият сериал на БНТ

Айше Сали
от Айше Сали
15:49, 14.01.2023
9421
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
буквите войната новия сериал бнт
Слушай новината

Скалният манастир край Крепча пази най-стария надпис на кирилица на Балканския полуостров. Буквите са изсечени от 921 г., по времето на цар Симеон Велики.

Надписът се намира върху скала, близо до монашеска килия. Вероятно е оставен от монах на име Антоний.

Датиран е от проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет.

Тайната на буквите – проф. Казимир Попконстантинов в "Панорама"

В научните среди има сериозни спорове как е възникнала кирилицата. Все пак една от тезите, която се налага, е, че азбуката е създадена от цар Симеон и интелектуалците в неговия двор. Сред тях са една част от учениците на Кирил и Методий и техни възпитаници. Няма еднозначен отговор и защо се е наложила кирилицата, а не глаголицата.

Създаването на тази писменост ще остане в историята като едно от делата, с които най-много се гордеем пред света. И от 10-и век до днес ще продължаваме да изразяваме с нея нашите мисли и да отстояваме изречените думи.

Към "Златния век" ни връща новият сериал на БНТ "Войната на буквите".

Новият сериал на БНТ "Войната на буквите" с галапремиера (Снимки)

Именно тогава цар Симеон е превърнал Първата българска държава в една от най-силните в Европа, но в края на своето управление, все повече го тревожи какво и кого ще остави след себе си.

Докато в учебниците по история откриваме фактите за величието, неподвластни на времето, героите във "Войната на буквите" имат своите човешки черти. Те ги водят в борбата им за надмощие и отстояването на любовта и интересите.

А щом навлезем в това поле, вече нищо не е само черно или бяло. Там всеки се стреми да промени своята съдба и да вземе повече от това, което му е отредено.

Най-малкият син на цар Симеон Баян (Даниел Върбанов), търси тайната на изгубените древни български букви във времена на политически интриги и опити за спасяване на мира между Преслав и Константинопол.

Българското могъщество е изправено пред огромно изпитание, когато младият княз Баян се среща с внучката на византийския император – принцеса Мария (Климентина Фърцова). В историята присъстват още няколко личности, способни да променят хода на събитията – царица Мариам (Теодора Духовникова), кавхан Сурсувул (Захари Бахаров) и княз Петър (Ненчо Костов).

"Войната на буквите" - за уроците от миналото и непреходните ценности

А кой ще бъде победителят във "Война на буквите"?

За зрителите остава да се потопят в сюжета от екрана. По-запалените по историята навярно ще сверяват кое е написано в учебниците и кое е художествена измислица.

Ще се опитат и да научат повече за онези, които са ни завещали "Златния век". Може би ще познаят правилото, по което светът върви и днес - посоката зависи от това към коя част от него искаш да принадлежиш.

Снимки: Борис Славков

Силата, която води героите във "Войната на буквите" обаче, е словото. Важно е да си спомним за това "оръжие" във времето, когато красотата на езика и посланията изглеждат все по-незначителни пред решенията, които трябва да бъдат следвани.

Сериалът "Войната на буквите" започва на 15 януари и ще се излъчва всяка неделя от 21.00 часа по БНТ 1.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортист Своге победи Пирин Благоевград в контрола
Спортист Своге победи Пирин Благоевград в контрола
Рафаел Надал: Не мисля за отказване от тениса
Рафаел Надал: Не мисля за отказване от тениса