НОВИНИ

Войните в Украйна и Близкия изток - основен акцент в речта на Румен Радев пред Общото събрание на ООН

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:04, 25.09.2024 (обновена)
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От трибуната на Общото събрание на ООН президентът Румен Радев призова за подкрепа на многостранната дипломация и на международното право. В речта си пред най-високия световен форум той подчерта, че застрашаването на международния мир и сигурност подкопава развитието и правовия ред в глобален план.

Сред важните акценти в речта на българския. Президент пред световните лидери тук беше нуждата от дълбоки реформи в съвета на сигурност на ООН и пълна мобилизация на цялата международна общност за постигане на целите на мира и сигурността в глобален мащаб. Още повече на фона на все повече ескалиращата война в Украйна и безпрецедентната хуманитарна криза в Близкия изток. Румен Радев акцентира и върху приноса на България за изпълнение на целите за устойчиво развитие.

Държавният глава подчерта, че България се обръща към 79-ата сесия на Общото събрание с решимост да насърчава многостранната дипломация и да търси работещи решения на основата на Устава на Обединените нации. Международният ред, изкован в ООН, е изправен пред заплаха, посочи още президентът и подчерта, че явното застрашаване на международния мир и сигурност подкопава постигането на устойчиво развитие и подкопават основания на правила ред в глобален план.

"Преди две години и половина Руската Федерация предприе пълномащабна инвазия в Украйна и от самото начало България остро заклейми тази война, която доведе до стотици хиляди жертви, огромно страдание и разрушения. Всеки ден от тази война увеличава риска от ескалация на нейния интензитет и териториален обхват и създава огромна заплаха за международния мир и сигурност. Вторичните ефекти от войната вече сериозно засягат икономиките и социалните системи на редица държави", заяви президентът Румен Радев.

Затова, по думите на президента, международната общност трябва да търси пътища, които водят към деескалация и диалог и всяко дипломатическо усилие, което се стреми към всеобхватен, справедлив и устойчив мир в Украйна в съответствие с Устава на ООН и международното право, следва да бъде подкрепено.

Държавният глава открои значителното нарастване на нестабилността в региона на Близкия Изток след нападението на Хамас срещу Израел и последвалите военни действия, довели до съществено влошаване на сигурността в региона, което има и глобални измерения. Президентът посочи също така, че не може да се забравят последиците от този военен конфликт – десетки хиляди загинали и ранени цивилни граждани в Ивицата Газа, разрушаването на жизненоважна инфраструктура и масовото разселване на хора.

"Призоваваме към незабавно примирие, свободен достъп до хуманитарни конвои и освобождаване на всички заложници, държани от Хамас. Дълбоко сме загрижени от последните събития в Ливан, които създават качествено ново и опасно измерение на конфликта и увеличават риска от регионалното му разрастване", каза още държавният глава.

Затова Румен Радев призова за въздържане от употребата на сила и за проява на разум, така че на спиралата на насилие и човешко страдание да бъде сложен край. Като цел с критична значимост за международната общност в момент на продължаваща дестабилизация на много региони, Румен Радев определи развитието на света без ядрена заплаха. Рекорден брой - от над 1200 медии от цял свят следят форума.

По-късно тази вечер президентът ще има официална среща с генералния секретар на НАТО Антонио Гутериш. А след това заедно със съпругата си Десислава Радева ще бъде гост на традиционната официална вечеря, давана от американския президент в чест на държавните и правителствените ръководители.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец започва участието си в новия формат на Лига Европа
Лудогорец започва участието си в новия формат на Лига Европа
"Отборът на надеждата" е пред отпадане от топ 16 на световното първенство по футбол за бездомни (ВИДЕО)
"Отборът на надеждата" е пред отпадане от топ 16 на световното първенство по футбол за бездомни (ВИДЕО)