НОВИНИ

Волейболистите на България загубиха от Канада и се разминаха с олимпийската квота за Париж 2024

Националите ни допуснаха поражение с 0:3

българия загуби канада размина олимпийската квота париж 2024
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
06:54, 06.10.2023
Чете се за: 07:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Мъжкият ни национален отбор по волейбол загуби от Канада с 0:3 (21:25, 17:25, 18:25) в среща от Група С на олимпийския квалификационен турнир в Сиан. Четвъртата загуба на "трикольорите" в Китай сложи край на надеждата ни за спечелване на една от двете квоти за Игрите в Париж 2024. До края на турнира ни остават двубои срещу Мексико и Белгия.

Мачът започна с добро посрещане на Мартин Атанасов и реализирана негова атака, а след брейк точка стана 2:0 за нас. Стигна се до 3:2 след пайп на Алекс Николов, но Канада изравни и дори поведе с 4:5 със силен сервис, който изпълняваше до този момент. Грешка на начален удар и блокада на Сеганов върнаха преднината ни при 6:5. Канадците обаче натрупаха аванс от 3 точки (7:10) след продължително разиграване и удар на Соколов в аут. Константинов взе първото си прекъсване. След него отиграването на Соколов вече бе в очертанията на полето, но и съперникът продължи с успешните си атаки през центъра и не особено добра работа на нашата блокада, за да стане разликата 4 т. (11:15). Българският селекционер взе втори таймаут. Прекъсването повлия и реализирахме две точки, като едната бе от ас на Соколов. Капитанът на България обаче сбърка при следващия си начален удар и прекъсна серията.

Грешка на Шварк ни доближи на 1 точка, а канадският щаб използва първото си прекъсване. Грозданов с мощна атака през центъра изравни за 18:18, но Шварк и ас на Демяненко отново изведох Канада напред. Алекс Николов направи 20-та точка за България, но съперника реализира 4 поредни точки и стигна до геймбол, пропускайки първата възможност с грешка на сервис. Втората обаче бе завършена от Стивън Маар и затвори гейма при 21:25.

България поиска ранно видео повторение за докосване на мрежата, но такова нямаше и Канада записа първата точка в частта. Соколов с хубава атака по диагонала изравни за 2:2. След контра на Шницер, ас на Маар и топка от Николов, която се удари в антената, Канада увеличи аванса си на 4 т. (2:6). Аспарухов влезе на мястото на Алекс Николов.

Блокаут на България и разликата стана 5 точки (4:9). Пламен Константинов пусна в игра 16-годишния Симеон Николов, но Льопки завърши успешно следващата атака и българският щаб трябваше да вземе прекъсване при пасив от 6 точки.

"Трикольорите" успяха да прекъснат серията на съперника, след пас на Симеон Николов към Мартин Атанасов, който технично преодоля тройна блокада срещу себе си. За съжаление канадският тим играеше много по-стабилно и блокадата им спря веднъж Атанасов и втори път Соколов, правейки преднината им 8 т. (6:14). Българският селекционер взе второ прекъсване. След него видяхме най-продължително разиграване, което също бе взето от съперника, за да увеличи аванса си на 9 т. Константинов потърси промени, като пусна в игра Илия Петков на мястото на Соколов. Грозданов сбърка следващата топка и за първи път преднината на Канада стана двуцифрена (7:17).

Грешките ни на начален удар продължиха и след неточно изпълнение на Петков изоставането ни бе 11 т. (9:20). Успяхме да го намалим до 6 т. след ас на Симеон Николов (16:22). Канада стигна до първа възможност за геймбол (16:24), но я пропиля с грешка на сервис - каквато направихме веднага и ние при изпълнението на Атанасов. Канада поведе с 2:0 след 17:25 във втората част.

Соколов се завърна в игра, а Константинов остави младият разпределител Николов вместо титуляра Георги Сеганов. С два поредни аса за Канада започна третия гейм. Соколов реализира първата точка за тима в тази част (1:2). Съперникът ни бе много стабилен в играта на мрежата – и в защита, и в при нападение, и това доведе до 1:4. Соколов допусна четвърта грешка на начален удар и не успя да намали разликата, но това се случи също след грешка на сервис от Артур Шварц. "Кленовите листа" успяваха да удържат преднина от 3 точки, а България можеше да изравни (6:7) след продължително разиграване, в което показа самоотвержена игра в защита, но нервите и търпението на опонента издържа повече.

Мартин Атанасов сбърка пореден сервис на България, докато канадците записаха трети ас от началото на частта за 7:10. Тази разлика се запази и Константинов поиска таймаут при 8:12. Пасивът ни стана 5 точки след нова грешка на Соколов на начален удар и успешна блокада на Канада (9:14).

Канада успя да поддържа разликата от 5 точки. Константинов взе ново прекъсване при 14:19 и наблегна на пропуснатите възможности от играчите му. В игра се завърна Александър Николов, който записа два поредни аса – 16:19. Той изпълни силно и третия си начален удар, което затрудни максимално съперника, а България се възползва за трета поредна точка. Канада направи прекъсване, което веднага повлия и Николов сбърка следващият сервис. "Кленовите листа" записаха четвърти ас за гейма и поведоха с 21:17. Шницер и Маар записаха по точка, а успешна блокада на тима им доведе до мачбол при 24:18. Канадците веднага го реализираха, за да приключат мача с 25:18 и 3:0.

България завърши срещата с 5 аса, 5 блокади и 20 грешки. Нито един национал не успя да запише двуцифрен точков актив. Мартин Атанасов бе най-резултатен за тима ни с 9 точки, Соколов добави 8 т., а Алекс Николов – 7 т.

България записа трета загуба и само с една победа остава на шесто място във врменното класиране. В събота играем с Мексико в 8:00 часа.

От своя страна "кленовите листа" записаха четвърта победа, като с една загуба и 12 точки временно оглавиха класирането, но преди изиграването на всички срещи от деня. Успехът ги доближава до целта им за спечелване на олимпийска квота, като те излязоха едни гърди пред главните си съперници Аржентина - която играе по-късно с Полша и Белгия, която играе с Мексико.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин за смъртта на Пригожин: Фрагменти от гранати са открити в телата на жертвите
Путин за смъртта на Пригожин: Фрагменти от гранати са открити в телата на жертвите
Връчват Нобеловата награда за мир в Осло
Връчват Нобеловата награда за мир в Осло