НОВИНИ

Вотът в Турция

Александър Марков
от Александър Марков
18:15, 12.11.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Рекорден брой секции за гласуване и подадени заявления преди вота в неделя има в Турция. 300 000 души с двойно гражданство имат право на глас там. На фона на разхлабени COVID мерки и избори две в едно - въпросът е ще има ли по-висока активност?

Турция e страната, в която за тези избори има най-много подадени заявления за гласуване от чужбина - над 21 000, рекорден брой секции зад граница - 126 и най-много машини - 96.

Въпросът на третите поред избори тази година е дали активността този път ще "отлепи" от неизменните между 20 000 - 30 000, колкото традиционно гласуват тук. Въпреки разхлабването на COVID мерките и фактът, че изборите са 2 в 1, и управляващи, и опозиция, и изселническите организации тук сериозно са се заели да подпомогнат вота в неделя.

Тече активна агитация - онези, които искат да се приберат в България, са подпомагани, а желаещите да гласуват тук - насърчавани.

Изпитание ще бъде гласуването с машини - и то за два съвсем различни избора. Най-много секции този път има тук, в мегаполиса Истанбул, където живеят десетки хиляди изселници от България. Изборните книжа и машините вече са в дипломатическото ни представителство, обясни генералният консул на Република България в Истанбул Васил Вълчев:

"В района на компетенции на генералното консулство имаме 29 секции, които са с машинно гласуване, от тях 15 в Истанбул, в района на преките ни компетенции. А в района на Бурса - 14. 29 секции с по два броя машини - 58 броя машини имаме, доставени вече по места. Само машините сме оставили да разнесем по местата, по секциите, които са предвидени за гласуване с машини, тъй като все пак в Генералното консулство се пазят под стриктна охрана, така че да могат да бъдат доставяни тогава, когато вече може да започне да се работи с тях", заяви Васил Вълчев, генерален консул на Република България в Истанбул.

Едно голямо улеснение за изселниците тази година е, че ЦИК вече ясно определи в Методическите си указания: СИК-овете ще приемат декларациите за вписване в избирателния списък, независимо къде са попълнени. Въпросът през годините е най-спорният: дали да бъдат попълвани лично пред СИК, или отвън с чужда помощ, предвид затрудненията на някои с българския език.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анди Мъри: Играта ми ще се подобри
Анди Мъри: Играта ми ще се подобри
Ограничават пътниците от Истанбул за Минск заради мигрантската криза
Ограничават пътниците от Истанбул за Минск заради мигрантската криза