НОВИНИ

Ограничават пътниците от Истанбул за Минск заради мигрантската криза

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:11, 12.11.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Беларуската национална авиокомпания Белавиа обяви, че спира да превозва граждани на Ирак, Сирия и Йемен от Турция за Беларус. Турските авиолинии също спират да продават билети на граждани от тези страни за полетите до Минск. Смята се, че този е основният канал за прехвърляне на бежанци от Близкия изток в Европейския съюз.

Източната граница на Полша. Пропускателният пункт Кужница. С настъпването на нощта опитите на мигрантите да преминат от беларуска на полска земя се подновяват.

Полският президент: Силите ни за сигурност са в повишена бойна готовност

През изминалото денонощие около 230 души са се опитали да влязат в Полша. През нощта температурата в района е смразяваща.

През деня за най-малките ничията земя между двете граници се превръща в импровизирана детска площадка. Правозащитници отново призоваха незабавно да се реши съдбата на блокираните мигранти.

"Сигурна граница е където никой не умира. Никой не заслужава да умре в гората. Настояваме за професионална хуманитарна помощ за тези хора. Те нямат нищо общо с политиката", заяви актрисата Мая Осташевска.

Според правозащитници прехвърлянето до Европейския съюз струва до 12 000 - 15 000 евро. Предимно се използват туристически агенции, а Истанбул се е превърнал в главен транзитен пункт. Преди няколко месеца беларуската авиокомпания е увеличила полетите си от Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вотът в Турция
Вотът в Турция
Организацията на вота - МВР информира за сигурността в изборния ден
Организацията на вота - МВР информира за сигурността в изборния ден