НОВИНИ

Организацията на вота - МВР информира за сигурността в изборния ден

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 12.11.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

427 са допълнителните машини внесени у нас, извън тези поръчани от ЦИК. Това стана ясно от писмо на ДАНС до Комисията.

Всички 427 допълнителни машини са собственост на "Сиела", внесени са в страната официално, декларирани са пред митническите власти и за тях са платени мита, е установила проверката на МВР.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че те се съхраняват в складове на фирмата - собственик на устройствата. Помещенията са запечатани по разпореждане на ЦИК и няма възможност да бъдат изнесени и смесени с машините, които са предвидени за вота в неделя. Той определи като спекулации твърденията, че с тези машини може да се манипулира вота.

Премиерът: Направено е всичко необходимо за честен и сигурен вот в неделя

"Големи внушения се направиха в публичното пространство, че някой иска да провали изборите, да опорочи самите избори. Ние не сме били свидетели на абсолютно никакви злоупотреби с машините и не сме констатирали сериозни нарушения в хода на изборния процес", каза Бойко Рашков, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Служебният премиер Стефан Янев увери, че ЦИК и всички институции са предприели мерки за контрол върху машините за гласуване, за да няма възможност за манипулиране. Той гарантира, че няма как друг тип машини, флашки или карти да бъдат използвани по време на изборите, освен сертифицираните за предстоящия вот "две в едно".

"Държавната фирма Електронно управление, съвместно с ЦИК, са готови да публикуват на страницата на ЦИК всички номера, с които ще бъде гласувано, във всяка една секция със серийните им номера и флашки на съответните машини, така че всеки един да може да провери в съответната секция, в която гласува, дали машината отговаря на това, което е публикувано и няма възможност да бъдат подменяни машини или друг тип от периферийните устройства", коментира служебният премиер Стефан Янев.

Сертифицираните за изборите машини ще бъдат под постоянна полицейска охрана до началото на изборния ден, а след края на деня също под охрана ще бъдат конвоирани до Районните избирателни комисии.

38 души са задържани за изборна търговия до момента

От началото на месеца до днес са образувани 108 досъдебни производства за изборна търговия. За 24 часа са задържани общо 38 заподозрени за купуване на гласове, а на над 2700 души са съставени предупредителни протоколи да не се занимават с престъпления срещу политическите права на гражданите.

"От тази статистика можем да направим един извод, че някои политически партии не са се отказали да пазаруват, да купуват гласове на българските граждани, избиратели", заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

Две от операциите срещу купуването на гласове се проведоха днес. В сливенския квартал Комлука бяха задържани трима, намерени са тетрадки със записани в тях лични данни и вересии от квартални магазини. В няколко общини в Бургаска област задържаните за изборна търговия днес са 4-ма. И там разследванията са свързани с лихварски схеми.

По темата работиха: Иво Никодимов и Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават пътниците от Истанбул за Минск заради мигрантската криза
Ограничават пътниците от Истанбул за Минск заради мигрантската криза
Задържаха бивша хърватска министърка за злоупотреба с европейски средства
Задържаха бивша хърватска министърка за злоупотреба с европейски средства