НОВИНИ

Небитови потребители на ток ще получат компенсации с едномесечно закъснение, плащанията започват

bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 12.11.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

От понеделник започват плащанията към търговците и производителите на електроенергия. Брюксел даде зелена светлина небитовите потребители да получат приспадания в размер на 110 лв за мегаватчас от сметките си за ток. Това обаче забави с една седмица влизането на мярката в сила.

Междувременно фактурите за ток за октомври вече са издадени на 75 - 80% от небитовите абонати и няма как сумите в тях да бъдат приспаднати.

ЕК одобри помощната мярка за цените на тока за бизнеса у нас

Реално по-голямата част от бизнеса ще усети облекчението през декември, когато се издават ноемврийските сметки.

Европейската комисия потвърди, че схемата за подпомагане не представлява държавна помощ, тъй като се прилага равнопоставено за всички небитови клиенти. Министерството е подписало договори с 23 фирми, производители и търговци, с което са обхванати 75 % от небитовите потребители. А до дни ще се сключат договори и с останалите.

"Парите са налични, компенсациите са в ход така, че искам да кажа на клиентите да бъдат спокойни. Тези, които са получили фактурите си, ще получат компенсациите накуп заедно с ноемврийските сметки, в началото на декември", заяви на брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков.

На телефон 02/926 32 56 експерти на министерството ще отговарят на всякакви въпроси на клиенти на фирмите доставчици на ток на свободния пазар.

Всеки ден информацията на сайта на министерството за това кои фирми са подписали договори за компенсации ще бъде актуализирана.

Служебният министър на енергетиката заяви още, че в понеделник ще възложи на новия борд на Българския енергиен холдинг да направи програма за финансово оздравяване и стабилизиране на всички дружества в БЕХ. Освен това ще поиска от холдинга идеи за разработването на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с развитието на зелената енергия и възобновяемите енергийни източници у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След сагата с "Вера Су": Има ли възможност за нов комплексен спасителен кораб у нас
След сагата с "Вера Су": Има ли възможност за нов комплексен спасителен кораб у нас
Пуснаха парното в район "Централен" в Пловдив
Пуснаха парното в район "Централен" в Пловдив