НОВИНИ

Изчерпват се леглата за ковид болни в Пловдивско

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:16, 12.11.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Регионални
Слушай новината

Леглата в Ковид отделенията в Пловдивско започват да се изчерпват. Градът остава в тъмночервената зона и натискът към спешната помощ се увеличава.

След София Пловдив днес е с най-много нови случаи на коронавирус - 322. В момента близо 80% от разкритите легла в ковид отделенията са заети. Общо във всички здравни заведения в града едва 19 са свободните места в интензивните сектори.

Медиците отчитат, че много от хората търсят лекарска помощ прекалено късно. Това е причината и за високия брой хоспитализирани 768 души. На този фон областният кризисен щаб отбелязва тенденция за лек спад на болните и засега не се планира въвеждане на нови мерки.

В общинската болница „Свети Пантелеймон" 2/3 от леглата в ковид отделението са заети. Лекарите са на предела на силите си, а медицинските сестри и санитарите не стигат.

"Късното идване на пациентите това си е основен проблем. Късна диагноза и късно идване. За съжаление 7 - 8 дни са фатални за някои хора", каза проф. Константин Сапунджиев - управител на МБАЛ „Свети Пантелеймон".

Освен пациентите нагоре скачат и болничните разходи. В същото време единствено средствата за лечение на ковид пациенти по клинична пътека са увеличени. За да се улесни поне дезинфекцията, помещенията се почистват с робот.

"Токът от 8000 стана 18 000. Газта само за миналия месец е 15 000, така че доста", уточнява проф. Сапунджиев.

На този фон все по-малко са хората пред центровете за ваксинация. Към общината са постъпили единични заявки от големи предприятия за имунизация в самите фирми.

"Миналият петък беше последната заявка, която реализирахме. Имаме готовност. Всичко е до желание от страна на хората, готовността да ваксинираме големи колективи е налице, каза д-р Калин Калинов от дирекция „Здравеопазване", община Пловдив.

Междувременно ковид зоната в града вече работи и събота, и неделя. Средно там търсят помощ около 30 души на ден.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога ще пристигнат тестовете за учениците във Велико Търново
Кога ще пристигнат тестовете за учениците във Велико Търново
Люпко Петрович: Завръщам се в Литекс
Люпко Петрович: Завръщам се в Литекс